Weekend on The Batu Lumbang Beach

Last weekend in November we went to the beach near by. It is located in the Batu Lumbang beach. Why is it called as Batu Lumbang? “Batu” in Indonesian and Balinese means stone or rock and “Lumbang” in Balinese means hole. So this beach has giant coral rocks which some of them have big holes. So this holes look like a pond or jacuzzi in the seashore.

This beach is the neighbor of Soka Beach. So as long as this beach lines all the sand is black. I have ever heard that Matti from Finland said that, “it is unusual to play in the beach with black sand. Is it black because of the volcano?”

Well I believe it is because of the volcano, because Tabanan area is near by the Mount Batukaru. Some beaches in Tabanan have corals and black sand like in the Tanah Lot. Until up to the northern Bali, in Lovina beach, it has black sand too just like we do in south. But in the north the beach is quite calm with no big waves. Most beaches in Bali have white sand like Sanur, Kuta and Dreamland.

Last time we went to Batu Lumbang beach we played on the sand and mostly we swim in the hole of the coral. Not really swim because the hole is not large enough to swim, we just soaked and enjoyed the wave that came and went away around us. In the coral there were some crabs that came up and hid quickly.

There were three holes on one giant goral. We could soak our body in those holes. The holes were not very deep, only 0.5-1 meter. In the bottom of the hole we would step on sand surface. Kalki and Kavin played soaking their bodies in the hole while outside the hole there were a big waves. We could get water splash from the waves that came hitting the coral.

We went there at 3 pm. We arrived there about 3.20 pm through Lumbung Pangreregan village. So from Lumbung Village we reached the Pedungan and would be on the main road of Negara-Tabanan. We turn left or went to the north. The beach itsself was on the right side of the road, we could see the seashore from the main road.

To visit this beach we didn’t pay any entrance fee or parking fee. There were a lot of bamboo or wood stick waste in the beach at first but as you walked to the seashore it was quite clean. The wave in this beach was always big so we were always careful about that moreover we were with the kids. We brought some snacks and milk for the kids and we made sure that we brought back the rubbish, not littering the beach anyway.

We never swim in this beach due to its big waves. Some people went there for fishing. At 4.30 pm the waves were getting big so we decided to go home. Yeah, it was quite fun to soak your body in the hole of the coral filled with salty sea water. It is like an exclusive natural jacuzzi in the seashore. Do you want to try?

 

 

Advertisements

Story About Minnie

Oh my God, I have been keeping this draft for 4 years! So, I have prepared to tell Minnie story since we had her for 1 year. It is gonna be a sad sad sad story to remember… Minnie is our first pet after I got married with my husband.

Minnie is a black dog with white spots. She looks like a Minnie Mouse and her body is very small so I call her as Minnie. We adopt her in 2012 from my another grandparents’ home in Lumbung Village. I guess it was Saraswati day when we took her home. Her mother name is Molly. Molly gave birth to 5 puppies, male and female. Minnie was one of the female dogs.

Minnie is a short dog. she is quite fat. So, she is like a peking dog, ha ha ha. We even tried to weigh her and her weight was 12 kg. We taught her to catch an ant, then she grew up with capability in chasing mice and rats at home. She would be very patient to wait the mouse to come out from its nest. When we said, “Minnie! Tikus (mouse)! Tikus! Tikus!”, she would be alert and tried to sniff where the mouse was.

She was also alert if there was intruder at our home. If there was a snake or ‘biawak’ (monitor lizard), Minnie will bark noisily to tell us that there was a strange animal. So, her bark was like a danger alarm. Very different with Klau, our other dog, he barks to stranger or mostly people that come to our house but almost never barks to dangerous animal. So Minnie was a real safety dog for our kids, because she used to warn us for dangerous poisonous animals then we could keep our children away from that area while they were playing outside.

She was very adorable, some people like her because of her obedience. She was very friendly and didn’t bark a lot. Once she has ever got lost, when she was a little puppy. We tried to call her and find her anywhere even asked to the neighbors, but we still haven’t found her. Later on she was found sleeping in the bushes near the pond at our home. We knew it when she got up and left the bushes.

When she got her first loop, we called the veterinarian to injected her so she became sterile. But we have done it only once. Then this year, she got pregnant. Afterwards she gave birth to only one male puppy on August 13. I think due to her small body that’s why she only had 1 puppy. Kalki and Kavin was very happy with the puppy. We named him “Bakabon”. They played with Bakabon a lot. They also put Bakabon on their truck and pushed the truck!

20170704_204356

Minnie was nursing her baby under the table in our “Bale”

Unfortunately, When Bakabon already one month old, on September 13 or 14 He got lost. In the morning I called him to give him fried egg from my kids’ breakfast and then he came. Bakabon and Minnie also followed my husband to Pura Dalem to give “Sodan” as offering. Next I wasn’t at home because I had to take Kalki to the school. At home my husband called Bakabon to feed him but he didn’t seem to appear.

Since that day, we have never seen Bakabon again. Minnie was waiting and playing alone just like if there was Bakabon with her, it looked very sad. My husband and my sons have tried to search Bakabon around but we couldn’t find him anywhere. The next days were hard days for Minnie. Because she became less enthusiastic and didn’t eat her meal at all. I believe she felt sorrow and grief losing her only son, and Bakabon was her first son!

Minnie still walk around to accompany Kavin and Kalki while playing but she didn’t eat anything that we gave. Even her favorite crackers were abandoned. A week after Bakabon got lost, Minnie died in the back of our kitchen, near by her bowl that we used for feeding her.

We lose 2 adorable cute dogs. Minnie and Bakabon. Until now we still don’t know where Bakabon is. We also got information from my grandfather that Molly also had died.

Now we don’t have a dog that good at chasing mice. We only have Klau instead, a dog with grey color. He barks a lot, and he is quite fierce to strangers.

In loving memories of Minnie, Bakabon and Molly.

minnie was the least active puppy

minnie was the least active puppy

her sibling woke up but she was still sleeping!

her sibling woke up but she was still sleeping!

Minnie when we first saw her On Galungan 2012

Minnie when we first saw her On Galungan 2012

Minnie's mom

Minnie’s mom

Minnie n' Molly, her mom

Minnie n’ Molly, her mom

Minnie's sibling

Minnie’s siblings

Intan Rastini.

Pengalaman Berhenti Merokok Suami

Saya beruntung mendapatkan seorang pacar perokok tapi rela meninggalkan kebiasaan merokoknya demi saya. Saat saya pertama kali mengenal pacar saya, dia adalah seorang perokok aktif dengan jenis rokok yang bagi saya adalah rokok kelas berat karena baunya yang sangat keras.

Pengalaman merokoknya dimulai saat ia tinggal di Surabaya. Ia sekedar mencoba-coba bersama teman-teman sekolahnya di bangku kelas 4 SD. Katanya, saat itu dia dan teman-temannya hanya memuaskan rasa ingin tahu terhadap rokok. Saat kelas 6 SD ia harus pindah ke Jakarta, dan di lingkungan Jakarta pun ia tetap mencoba-coba rokok bersama teman-temannya yang baru. Tapi itu belum bisa dikatakan sebagai perokok aktif, kenangnya, karena ia hanya kadang-kadang saja merokok untuk “have fun”.

Pacar saya mengaku mulai menjadi perokok aktif saat duduk di kelas 3 SMP. Saat itu ia merokok sembunyi-sembunyi karena tidak diijinkan oleh orang tuanya tentu saja. Setiap hari ia menyisihkan uang transport hanya untuk membeli rokok. Sampai dibela-belain naik bis menyelundup agar tidak bayar, dan uang untuk bayar bis bisa dipakai untuk beli rokok! Saat itu ia rutin mengonsumsi 1 batang rokok per hari. Saat yang menyenangkan untuk menghisap rokoknya adalah setelah pulang sekolah sambil nongkrong bersama teman-teman. Ia mengaku, saat masih muda memang rasa ingin tahunya besar untuk mencoba apalagi jika lingkungan mendukung, yaitu memiliki teman-teman yang merokok.

mahameru 024

Suami saya yang lagi duduk ngisep udud

Bagi dia, tanpa iklan pun image rokok memang sudah keren di mata anak-anak muda. Apalagi remaja memiliki jiwa pemberontak, terhadap sesuatu yang dilarang mereka justru ingin mencobanya. Saat ngumpul-ngumpul pun pacar saya mengakui lebih asyik jika sambil merokok. Kebiasaan pacar saya berlanjut sampai SMA, ia tetap merokok dan nongkrong-nongkrong iseng dengan teman-temannya. Ibunya pun mau tak mau memberi dia ijin untuk merokok di rumah tapi cukup 3 kali saja dalam sehari yaitu sehabis makan. Tak terhindarkan pula pacar saya minum minuman beralkohol dan juga mencoba nyimeng atau menghisap ganja.

Lalu saat ia kuliah di Bali, ia merasakan kebebasan yang lebih untuk merokok. Karena selain jauh dari orang tua, ia juga telah berada di lingkungan berbeda dari sekolah menengah yang jelas melarang para siswanya merokok. Dari orang tua ia mendapatkan uang saku bulanan dan itu ia atur untuk membeli persediaan rokok selama sebulan. Sempat juga ia membeli kertas rokok dan tembakau secara terpisah untuk menghemat persediaan rokoknya. Sebab jika ia memiliki persediaan rokok batangan, teman-teman kuliahnya bisa dengan mudah meminta 1-2 batang dan bila dibiarkan terus-menerus persediaan rokoknya bisa habis tidak sampai sebulan.

Saat liburan kuliah tahun 1992, pacar saya pernah terkena flu parah selama seminggu. Saat sakit ia merasakan merokok itu tidak enak! Akibatnya dia berhenti merokok selama 3 bulan saja. Lalu anehnya pada tahun 1999 ia sempat juga bisa berhenti merokok selama setahun. Gaya hidupnya pada saat itu menjadi sehat karena ia jogging setiap sore dan juga bermain basket. Ia merasakan saat berhenti merokok tahun itu di Jakarta, membuat napasnya bisa lebih panjang sehingga tidak mengganggu aktivitas jogging dan bermain basketnya. Dia kembali merokok lagi saat naik gunung bersama teman-teman bekas SMA dan kuliahnya. Saya juga heran mengapa dia kembali merokok justru saat beraktivitas naik gunung yang membutuhkan oksigen banyak!?

mahameru 025

Suami saya yang nggak pakai baju, tangannya pegang rokok

Saya bertemu dengan pacar saya saat di Jakarta, saat itu saya hendak mendaki gunung Papandayan di Garut. Saat bertemu dengannya dia masih saja aktif merokok. Saat kami mulai melakukan pendekatan, ia sudah tau bahwa saya sangat tidak suka rokok, perokok dan tidak bisa mentolerir asap rokok. Maka ia mencoba tidak merokok di dekat saya. Tidak jarang saya menyembunyikan rokoknya, bahkan membuang rokoknya ke dalam air supaya tidak bisa disulut dengan api. Ia sendiri tidak pernah marah atas kelakuan saya. Ia mengakui bahwa rokok itu tidak menyehatkan, tapi ia tidak bisa melawan zat adiktif yang membuatnya kecanduan.

Scan 028

Bersama teman-teman naik gunung: Rahardjo, Gede Agus (papa Kalki n’ Kavin), Teguh, Toto.

Akhirnya kami memutuskan untuk berpacaran. Saat berpacaran saya tidak mau membiarkan pacar saya mencium saya karena saya tidak tahan dengan bau rokok di mulutnya. Jangankan mulutnya, baju dan badannya pun bau tembakau! Dari situ ia mulai berusaha mengurangi kebiasaan merokoknya. Setelah berhasil tidak merokok ia akan meminta “reward”, alasannya karena sudah berhasil tidak merokok lagi seharian. Setelah itu ia juga jadi sering membeli permen mint sebagai subtitut rokok dan agar bau rokok di mulutnya tersamarkan.

IMG00308-20111209-1039

Hingga saat ini saya telah berkeluarga dan memiliki dua orang putra dari suami yang dulunya pacar saya itu, saya merasa bangga karena saya bisa mewujudkan keluarga yang sehat tanpa asap rokok. Saya sangat senang karena saat kami berpacaran dulu suami saya berhasil berhenti merokok sehingga tidak harus membawa kebiasaan buruknya di sekitar anak-anak kami sejak mereka bayi. Hebatnya lagi sejak berkeluarga, suami saya sudah tidak membutuhkan subsitut rokok dalam bentuk apapun.

SDC10144

With our first son, Kalki

*Cerita ini telah mendapat persetujuan dari suami saya untuk dipublikasikan. Awalnya cerita ini adalah untuk indonesiabebasrokok.org

If you support people to quit smoking or you have a smoking issue, please feel free to contact twitter: @BebasRokokID


Intan Rastini

Kreasi Masak Sup Bening Daun Katuk dengan Bakso Sapi SO GOOD

Belajar dari pengalaman, saat sahur dan berbuka puasa jika butuh masak-memasak makanan yang praktis, sedia saja produk SO GOOD siap masak di freezer. Pasti deh jadi penolong andalan untuk memasak makanan yang cepat dan bergizi.

Saya punya salah satu kreasi resep favorit dengan sayur daun katuk kesukaan saya. Sumber proteinnya dari SO GOOD bakso kuah instant sapi, dong. Resepnya mudah banget, bahan-bahannya sederhana, pokoknya praktis dan tidak ribet buat sahur dan berbuka puasa di bulan Ramadhan. Siapa saja boleh makan, malah sangat dianjurkan untuk ibu menyusui.


Yuk mari kita siapkan bahan-bahannya untuk mulai memasak…

Bahan:​

  1. Bakso Kuah Instant Sapi SO GOOD diiris-iris
  2. Daun katuk cuci bersih, tiriskan
  3. Jagung manis 2 buah, dipipil atu diserut bulirnya
  4. Bawang merah 7 siung, kupas lalu iris tipis
  5. Bawang putih 5 siung, kupas lalu iris tipis
  6. Ketumbar secukupnya
  7. Merica secukupnya
  8. Garam
  9. Minyak goreng untuk menumis 2 sdm
  10. Air 1l



Cara Memasak:​

  1. Tuangkan 2 sdm minyak goreng ke wajan lalu tumis bawang merah dan bawang putih
  2. Jika sudah harum, masukkan jagung pipil, aduk-aduk
  3. Saat jagung mulai matang, masukkan daun katuk dan aduk
  4. Rebus SO GOOD Bakso Kuah Instant Sapi dalam panci dengan 1 l air hingga mendidih
  5. Saat daun katuk sudah mulai layu, tuangkan ke dalam panci didihkan bersama SO GOOD Bakso Kuah Instant Sapi hingga 10 menit
  6. Beri garam, ketumbar dan merica sesuai selera dan garam secukupnya, aduk rata
  7. Silakan dicicipi apa udah pas rasanya, jika belum pas bisa ditambahkan bumbunya
  8. Jika sudah pas rasanya, sayur bening daun katuk siap disajikan

Rasanya Sup Bening Daun Katuk dengan Bakso Sapi SO GOOD ini seegeeerrrrr banget… gurih bercampur manis dari jagung manis dan yang pasti bakso sapi SO GOOD bikin tambah sedaaap. Kavin aja begitu tau supnya udah matang langsung minta makan. Makannya pun nambah lagi dan lagi hehehe…

Saya beli SO GOOD Bakso Kuah Instant Sapi di minimarket terdekat dengan harga Rp 18.700. Isi 8 buah bakso dengan total berat bersih 120 gr. Jangan khawatir frozen food ini dilengkapi dengan tanggal kadaluarsa sehingga aman untuk dukonsumsi sebelum tanggal konsumsi terbaik tersebut.

Kalau mau pakai bumbu supaya rasanya bakso banget, tenang aja… SO GOOD udah menyertakan bumbu bakso di dalamnya plus bumbu pedas dan bawang goreng. Lengkap kan?

Ayo tunggu apa lagi? Segera beli SO GOOD dan ikutan Lomba Kreasi Masak Ramadhan & Idul Fitri ala SO GOOD #BPNxSOGOOD! Lomba ini diadakan oleh Blogger Perempuan Network bekerja sama dengan SO GOOD dari 8 Juni hingga 23 Juli 2017. jadi masih ada waktu buat ikutan! Kalau mau ikutan, daftar dulu ya…. klik di link ini.

Ada dua kategori kreasi masakan yaitu kreasi resep menggunakan SO GOOD Ayam Potong atau kreasi resep menggunakan SO GOOD Siap Masak. Kalau saya kreasi resep menggunakan SO GOOD Siap Masak. Hadiahnya apa? Ada gadget-gadget keren! Untuk Juara I: Mirrorless Camera Canon EOS M3, Juara II: Pocket Camera Canon SX620 dan Juara III: Smartphone Samsung Galaxy J5 Prime dari SO GOOD. Tenang aja pemenangnya diambil dari masing-masing kategori, kok!

Ditambah lagi bagi 200 blogger pertama yang mensubmit blog post kreasi resepnya akan diberikan pengganti biaya membeli produk SO GOOD Ayam Potong dan atau SO GOOD Siap Masak maksimal senilai Rp50.000,- dengan melampirkan struk cetak (printed receipt) pembelian produk dari Indomaret/Alfamart/modern merchant lainnya saat submit tulisan. Semakin menggiurkan kan untuk beli produk SO GOOD dan mencoba kreasi resepnya untuk lomba? Hihihi. Ditunggu ya sharing resepnya di kolom komentar.

 

so good

Resep ini diikutsertakan dalam Lomba Kreasi Masak Ramadhan & Idul Fitri ala SO GOOD #BPNxSOGOOD #RamadhanSoGoodSiapMasak

​Selamat mencoba~

♡ Intan Rastini

My Foreign Friends

The worst part of my job is saying goodbye to the volunteers who have spent the amazing time with me and the kids in the learning center.

After Monique and Marijke from Netherland, Matti from Finland… There are coming another ones from all part of the world.

Natasha, Mette, me and Lizzie after the class

In the end of May, we welcomed the Scandinavian girls from Denmark, Mette and Natasha. Then Lizzie from UK and next Isabelle from France. But Lizzie and Isabelle only stayed for about 2 weeks. It was a short term but they were really nice. Lizzie told me about her family, about her younger brother, Sam. She showed me about England through Google map so we could see Buckingham Palaca in London and her home in Doncaster.

Isabelle taught me about French a little bit. Because her mother comes from Java, Indonesia, she can speak a little Indonesian too. She has an Indonesian middle name as well as her brother. Her name is Isabelle Sinta Larere, while her brother’s name is Olivier Indra Larere.

Mette and Natasha, the Danish girls will stay for 5 months. So it will be a long time until we can say goodbye to each other. We have ever gone fishing together to the local fishing pond in Angkah Pondok village, the neighbor of Samsaman village.

Kalki was fishing with Mette, Natasha, Ian and his mom

The next new volunteer in June was Ian from Hawaii. And then one week after Ian, came Lisa and Clem from France. They have spent their time teaching the kids at the learning center more than 2 weeks. Ian stayed for 4 weeks while the French girls only 3 weeks. On the day I first met Lisa and Clem, they asked for jogging after class. So we went jogging together with Ian, Mette and Natasha.

Our afternoon jogging was very nice. We ran downhill to the south until Angkah Tegeh village. Afterwards we had to run uphill on the way back and that was so tiring! We also went to the nearest waterfall with the kids. We did hiking to go there but it was worthy.

After Isabelle left, I was happy because I could still learn French from Lisa and Clem. Lisa and Clem taught me how to play Ligretto too. That playing card is really fun. I enjoyed playing with them during the break time and after class.

Because one of the volunteer had birthday on 22th of June, we made a surprise celebration for Ian’s 29th birthday. We smashed eggs, flour and water to his head so he became a birthday cake dough hahaha. We also let him blow a candle on a birthday cake. Then we ate the cake together.

Natasha, Clem, Ian, me and Lisa

The kid was having some fun with him!

On last Thursday, we went to Bali Botanical Garden and Ulun Danu Temple. Clem was really eager to see the temple on the lake. I invited Kalki to join our trip. Before we went back to the learning center we stopped by the Coffee Break to taste the Luwak Coffee. There were many taste of coffee and tea. Like cafe au chocolat, I mean chocolate coffee. Because I kept learning French with Lisa and Clem at that time. And then there were vanilla coffee, ginseng coffee, rosella tea, curcumin tea, ginger tea, mangosteen tea, and so on.

That was my last day with Lisa, Clem and Ian. We held a farewell party for them on thursday, so everyone could say goodbye. Lisa and Clem are sisters. They will go to Java to see Ijen Crater and other beautiful things in Java before they go back to Paris.

Lisa, me and Clem, sisters from French

I have felt the sadness of the farewell party about 4 times. The longer they stay and the better memories they left make it harder to say goodbye, you know. Then I have to get used to it, because it will happen again and again and again unless I quit my job or they stop the voluntary work at the learning center.

Some are leaving but some are coming. There are 4 more volunteers who have spent 1 week at the learning center. They are Shubhangi from Italy and the Spanish girls: Bianca, Sara and Carla. The Spanish girls are so young, about 18 years old. They will study in the university. On the other side, Shubhangi is a teacher in a private language school.

You will never know how happy I am when I get friends from the volunteers who come to the learning center. Because practically I don’t have intense friends in this village. The first volunteer I met was Monique and Marijke. Monique is like my mother while Marijke is like my grandmother due to their age, we had talked about this once. The next volunteers are still young and almost in the same age as me. So I feel compatible to hangout with them.

Me, Marijke, Monique, Oma Trudy and Mrs. Ketut

This is a quick cycle of meeting new people and saying goodbye to them. Just after they left, I miss them so bad. And then I believe I’ll be fine.

Posyandu Kenanga Mei dan Juni

Setelah bulan Februari lalu peserta posyandu bisa mendapatkan satu bungkus biakuit MP-ASI secara gratis, kini di bulan Juni kami mendapatkan lagi biskuit tersebut. Jadi ada jeda 4 bulan, ya. Kenapa nggak tiap bulan aja dibagikannya? Supaya gizi anak-anak tetap terjaga.

Lihat deh wajah kegirangan dua bocah duo K yang antusias berangkat Posyandu!

Biskuitnya dibungkus kemasan berwarna metalik dan bertulisan sederhana. Berat isinya 120 gram dan berisi 12 keping biskuit. Karena anak saya dua, saya dapat dua bungkus nih, satu buat Kalki dan satu buat Kavin. Berat per keping biskuit berarti 10 gram, ya. Di setiap kepingnya ada cetakan gambar bunga dan tulisan “MP-ASI Biskuit”.

Lucu ya gambar bunga-bunga di keping biskuitnya?

Di bulan Mei sedang nggak dibuatin bubur kacang hijau jadi anak-anak cuma dapat snack sosis dan susu fermentasi, kalau tidak salah ingat. Dan di bulan Juni, anak-anak dapat bubur kacang hijau plus bonus biskuit MP-ASI gratis.

Lihat betapa maruknya Kakak Kalki padahal ini jatah biskuit adek Kavin!

Perhatikan mulut Kakak Kalki saking ingin meraup sebanyak-banyaknya biskuit. Ck.. ck.. ck..!

Rasa biskuitnya gimana? Enak dan nikmat. Kalki dan Kavin doyan. Dipegang dan digigit sendiri oleh Kavin dengan mudahnya. Tekstur biskuitnya tidak berpasir yang mudah larut macam biskuit bayi pada umumnya, juga tidak terlalu keras. Pokoknya pas aja menurut saya. Kalki sama Kavin sampai rebutan padahal udah dikasi jatah masing-masing. Nah berarti mereka suka banget kan sama biskuitnya? Emak babenya aja juga doyan! Sampai ikut nimbrung nyemilin… Ooops! Kalau ketahuan ibu ketua Posyandu bisa dimarahin, nih!

Adik Kavin nunjuk ke orang yang ngabisin jatah biskuit MP-ASInya. Eh?! Maksudnya nunjuk ke saklar lampu hehehe… minta supaya pada hemat listrik meskipun kita foya-foya biskuit. Itu yang tidak hemat listrik tenggelamkan!

Posyandu selalu jadi ajang kumpul bocah


Berat Badan Kalki dan Kavin saat penimbangan di Posyandu:
Mei

Di bulan Mei adalah Posyandu pertama Kakak Kalki setelah pulang dari Surabaya. Jadi beratnya naik berapa nih, setelah 1 bulan dijamin gizinya oleh oma dan opa? Hahaha.

Kalki: 17,2 (naik 600 gr dari bulan Maret Posyandu karena bulan April dia udah keburu berangkat ke Surabaya duluan dan nggak ikut timbang)

Kavin menangis dan tidak mau timbang.

Juni

Kalki: 17,2 kg (tetap)

Kavin: 12,2 kg (naik 600 gr dari bulan April)

Tingkatkan terus kenaikan berat badanmu setiap bulan ya anak-anak… dan semoga sehat selalu.

Gimana mau naikkin berat badan kalo tinggal bungkus biskuitnya aja?! Yang ada manyun

♡ Intan Rastini

Sauted Broccoli Cauli Flower and Baby Corn

A beautiful lazy weekend at home, it’s a perfect time to cook something really easy. Something like… piece of cake!
Happy weekend cooking time~

Ingredients:

  1. Broccoli 250 gr
  2. Cauli Flower 250 gr
  3. Baby Corn 250 gr
  4. Garlic 9 cloves
  5. Salt
  6. Pepper
  7. Sugar
  8. Corriander powder
  9. Oil for suteing

    How to cook:

    1. Seperate the branch and the flower of broccoli and cauli flower
    2. Slice the baby corn diagonally
    3. Steam the broccoli, cauli flower and the baby corn for 10 minutes
    4. While waiting for the steamed vegetables, you can chop the garlic until it becomes minced
    5. Take the steamed vegetables if it is done
    6. Heaten about 2 tablespoon of oil
    7. Saute the garlic until you can smell the aroma
    8. Add the steamed vegetables, stir it
    9. Add a few salt, pepper, corriander powder and sugar, stir
    10. Saute for about 5 minutes
    11. Taste it, if it is already tasty enough you can serve it

    It’s simple isn’t? The duration of cooking it is also quick. I have just cooked this menu for my breakfast and my husband liked it so much.

    You can add shrimp if you like it. This morning I ate it with omellete because broccoli is best eaten with egg and milk 😉

    Have a try this simple recipe!

    ♡ Intan Rastini