Acara “Simple Steps to Start a Zero Waste Journey” bersama Bea Johnson

Mengingat-ingat event yang pernah saya ikuti di tahun lalu, yep di tahun lalu, tahun 2018… lama banget ya, padahal ini aja udah di penghujung 2019. Nggak terasa udah satu tahun lalu saya menghadiri acara yang diselenggarakan oleh Zero Waste Bali. Tepatnya pada hari Jumat, 16 November 2018. Pagi di hari itu ternyata saya juga mengagendakan ambil kartu mahasiswa ke kantor UT. Sorenya pukul 18.30-20.30 WITA saya datang ke Sunrise School Bali bersama my soul siter, Ratih. Oke, saatnya menceritakan kembali pengalaman mengikuti event “Simple Steps to Start a Zero Waste Journey” yang bener-bener terlambat untuk dipost di blog, sekalian tes ketajaman memori saya.

IMG_20181116_183341.jpg

Saya agak lupa waktu itu beli tiket untuk acara itu atau enggak ya… hehehe… saya cek-cek lagi di email saya, emang ada tiket digital yang masuk di inbox untuk menghadiri acara tersebut tapi harganya Rp 0; Total ada dua tiket digital di email saya. Setelah saya trace pesan-pesan di IG dengan Zero Waste Bali, saya menang dua tiket untuk acara tersebut. Pertama menang giveaway yang diadakan oleh Zero Waste Bali di Instagram dan yang kedua menang giveaway yang diadakan oleh EcoBali Recycle di IG juga. Yeay, saya dapat dua tiket cuma-cuma!!! Plus dari giveaway EcoBali saya juga dapat paket mesh bag saat show up ke acara tersebut.

screenshot_2018-11-16-06-18-50-541_com.instagram.android.png

Maunya ngajak suami, tapi harus ada yang jaga anak-anak di rumah, jadi saya ajaklah adik saya, Ratih, my beloved babe. Kami datang berdua kesana dan sempat kebablasan saat cari lokasi acaranya di Kerobokan. Ya maklum, baru pertama kali kesana juga. Tapi syukur datang tepat waktu dan selamat di tujuan. Kebanyakan yang datang sih orang bule atau expat. Yha gimana enggak, acaranya sendiri aja speakernya 3 orang bule jadi emang kayak kecil kemungkinan orang lokal yang bakalan mendominasi. Tapi selain saya dan Ratih juga ada kok orang lokal, salah satunya yang saya tau adalah salah seorang lagi pemenang giveaway tiket acara tersebut.

IMG_20181116_183410_HHT.jpg

Pembicara pertama ada Silvija Rumiha pemilik toko Zero Waste Bali yang menjual barang-barang yang mendukung gaya hidup minim sampah dan produk bahan makanan dan toiletries tanpa kemasan alias curah – haha curah, maksudnya bulk gitu, lho. Selanjutnya ada Bea Johnson sebagai the Queen of Zero Waste Home. Next, terakhir ada Paola Canucciari dari EcoBali Recycle. Garis besar yang dipaparkan oleh masing-masing pembicara adalah; Silvija menceritakan bagaimana awalnya memulai toko Zero Waste Bali dari ide awal menjual makanan bayi yang sehat menggunakan wadah yang tidak menimbulkan sampah yaitu menggunakan botol kaca seperti wadah selai. Lalu dari sana dia mulai berpikir mengenai konsep refill dan bulk store.

Silvija seorang expat di Bali asal Australia juga merupakan sarjana kesehatan masyarakat, maka dari itu saya pikir dia perhatian dengan makanan yang sehat untuk anak-anak tapi dijual praktis tinggal disajikan. Yang dia jual bukan makanan instan tapi makanan fresh yang udah dikemas. Kemasan itulah yang akhirnya membawa dia memikirkan bagaimana agar kemasan produknya bisa tidak menjadi sampah, dan jadilah toko tanpa kemasan di Bali, Zero Waste Bali. Sampai sakarang produk makanan padat untuk anak-anak atau MPASI berupa puree untuk bayi masih ada juga di toko Zero Waste Bali namanya Mini Muncher Bali.

Lalu pembicara selanjutnya yang didatangkan jauh-jauh dari Amerika Serikat adalah Bea Johnson. Bea yang terkenal dengan bukunya Zero Waste Home, datang ke Bali untuk berbagi pengalaman hidupnya yang juga inspirasional. Selama Bea bicara, dia tidak suka penonton mengambil gambar atau video tentang dirinya, dia ingin penonton yang hadir menikmati masa sekarang. Menikmati presentasinya secara live. Pas saya lagi ngerekam video, eh si Bea bilang begitu maka saya stop-lah video yang saya ambil.

 

Logatnya Bea lucu, dia dari Prancis tetapi sudah menetap di Amerika Serikat, jadi masih ada logat Prancis meski dia berbicara bahasa Inggris. Di telinga saya juga terdengan kayak cadel dan sengau gitu. Dia pun bilang ke audience, “please bare with my accent.” Dengan logat seperti itu dia memaparkan tentang perjalan dia dan keluarganya menuju zero waste lifestyle, gaya hidup minim sampah. Bukannya bener-bener zero waste, sih.. dia sekeluarga masih menghasilkan sampah, bahkan dia bawa satu toples sampah keluarganya dalam setahun untuk ditunjukkan kepada penonton.

Yang menginspirasi saya banget itu bagaimana dia hidup bener-bener minimalis, tidak menumpuk banyak barang di rumah. Dia cuma punya baju 8 potong dan kalau traveling dengan gampangnya dia angkut aja semua baju yang ada di lemarinya. Tiap pergi jauh pun dia tidak perlu bawa banyak barang seperti berkoper-koper pakaian, sampai petugas bandara heran dan takjub gitu sama barang bawaannya. Selain itu dia lebih mengutamakan mengumpulkan pengalaman dan memori daripada mengumpulkan barang-barang dan suvenir saat mengunjungi negara-negara lain. Menurut Bea, dengan sedikitnya benda materi yang dimiliki, maka kita punya banyak waktu berharga untuk keluarga, tidak terlalu pusing mikirin beresin barang atau juga milihin barang mana yang mau dibawa. praktis, cepat dan efisien!

Bea dan keluarganya juga memilih untuk beli barang bekas daripada beli baru untuk pakaian, mainan, alat-alat sekolah. Dia pun mencarikan anaknya scientific calculator yang bekas untuk keperluan sekolah. Di acara tersebut saya melihat foto kalkulator bekas yang dia dapat dari situs belanja online di AS. Bea memang membawakan paparannya dengan slide show juga, jadi dia menunjukkan foto isi rumahnya, barang-barang yang ada di dapurnya, kamar tidurnya dan kamar anak-anaknya. Menarik sekali melihat keluarga dan tempat tinggal Bea, betapa minimalis dilengkapi peralatan alternatif yang sarat minim timbulan sampah seperti serbet, hand towel, tote bag, juga ada jar kaca untuk hampir segala keperluan termasuk untuk menampung sampah plastik keluarganya!

InShot_20191230_120740316.jpg

Ini yang paling berkesan buat saya, Bea punya dua anak laki-laki, dan ia pun menerapkan pergiliran mainan sesuai perkembangan usia anak-anaknya. Secara berkala, kalau tidak salah tiap tahun, Bea akan meminta anak-anaknya memilih mana mainan yang akan disimpan dan sisanya akan disumbangkan atau dijual kembali, maksudnya untuk digilir dengan mainan yang baru atau bekas tapi berbeda dari yang sudah ada. Bagian ini membuat saya terpesona banget, soalnya saya kan juga punya dua anak lelaki. Kebetulan di rumah Kalki dan Kavin punya banyak mainan tapi kebanyakan sudah nggak utuh, beresin printilan mainan mereka itu lho, PR banget. Belum lagi kalau lagi berceceran bikin stressful ngeliatnya.

Setelah Bea Johnson memaparkan panjang lebar tentang pola dan gaya hidupnya yang low impact. Selanjutnya ada penjelasan dari Paola dari EcoBali Recycle mengenai kompos untuk mengurangi sampah rumah tangga. Di EcoBali Recycle ada jasa layanan angkut sampah terpilah secara teratur untuk rumah tangga, sekolah kantor, toko, hotel, villa dan acara-acara tentatif. Baik individu maupun korporasi bisa sewa jasa EcoBali Recycle untuk mengorganisir sampah yang dihasilkan baik dalam skala rumah tangga maupun skala perhelatan acara besar dengan orang banyak. Tapi sampahnya terpilah, ya. Karena EcoBali punya dua kantong khusus untuk sampah anorganik yaitu kantong merah untuk plastik, gelas dan metal, serta satu kantong lagi warna hijau khusus sampah organik yaitu kertas.

Nah, sampah-sampah yang ditampung dalam dua kantong EcoBali tersebut akan diangkut ke gudang EcoBali untuk selanjutnya di-recycle mejadi barang-barang dengan second-life seperti botol kaca jadi gelas atau wadah lilin. Untuk tetrapak wadah minuman, EcoBali Recycle menyulapnya menjadi seperti asbes gelombang yang bisa untuk atap seperti genteng dan juga wadah kompos! Gentong kompos hasil daur ulang tetrapak ini disebut oleh Paola sebagai “composting for dummies” hahahaha… Karena dia bilang begitu mudahnya melakukan kompos dengan wadah ini.

Saat menghadiri acara itu saya pun belum tau seluk beluk perkomposan. Saya sempat bertemu juga dengan Ingrid, teman jaringan pengelola yayasan non-profit tempat saya bekerja, lokasinya di Bedulu, dan dia menggunakan kompos dari EcoBali. Waktu saya tanya harga wadah kompos tersebut adalah 1,5 juta. Tapi itu bukan wadah komposnya aja, kata Ingrid, EcoBali juga membantu proses instalasinya di pekarangan rumahnya.

Setelah acara selesai saatnya tanya jawab. Ada sekitar 3 atau 4 orang yang bertanya, termasuk saya. Hampir semua penanya memberikan respon positif, takjub gitu terhadap pengalaman Bea Johnson. Salah satu pertanyaannya adalah bagaimana Bea menghindari penggunaan plastik sekali pakai saat belanja di supermarket. Dan Bea membagikan tips berdasarkan pengalaman yang dia alami saat akan membeli bahan makanan dengan wadahnya sendiri.

Dalam pengalaman Bea, ada petugas supermarket yang skeptis gitu terhadap cara Bea mengurangi pemakaian kemasan plastik. Maka untuk menangkis hal tersebut, Bea berkata dia sedang dalam kompetisi untuk menghindari plastik sekali pakai. Cara ini lebih ampuh dari pada cara yang menyerang kepedulian petugas skeptis tersebut karena umumnya nanti dia jadi lebih defensif. Tapi kalau Bea bilang dia sedang menerima tantangan atau dalam kompetisi menolak plastik, petugas biasanya lebih tertarik untuk membantu. See? She is Amazing.

858108037_94663.jpg

Foto oleh Zero Waste Bali, Instastory dari IG user @thelifeenhancers

Terakhir kami pulang dari acara tersebut membawa goodie bag dari Zero Waste Bali berupa tas katun berisi tester cokelat vegan dari Elevated Cacao, tisu roll tanpa kemasan plastik, kombucha, sikat gigi bambu, kapas katun reusable, dan satu kantong net dari ecoBali, tapi kalau saya dapat plus satu set kantong net dan mesh bagnya. Juga dapat foto dengan Bea Johnson difotoin my soul sister.. Aww such an amazing moment to have this opportunity!

Wah, ternyata ingatan saya masih bagus juga bisa menuangkan event yang saya ikuti satu tahun lalu ke dalam posting blog ini.

Jadi gimana, udah trash audit belum di rumah… sampah plastik kamu tahun 2019 ini terkumpul berapa toples? Hihihi.. ya meski belum bisa mengurangi timbulan sampah plastik menjadi seminim satu toples seperti Bea Johnson, at least udah audit, sebagian besar sampah plastik kamu itu kemasan produk apa aja, sih?

 

❤️ Intan Rastini

 

Girls’ Talk about Menstrual Cup

Yesterday, the teenage class at our learning center was quiet because only a few students came. The rest had a scout activity to attend. So there were only Delon, Oming, Mang Dewi, Kristi, Mang Listya. I guess just the five of them. I showed the cloth diapers of my sons, my menstrual pads and my menstrual cup. Yes! Maybe you will think it’s a little bit ghastly or disgusting. But I had made sure that everything was cleaned. I even had rewashed my menstrual cup, just to make sure no stain at all on the white surface. But you know what this is part of learning. I believe they would understand.

IMG_20190713_181720.jpg

Even more, I haven’t used my menstrual pad so long since I got my menstrual cup. So there we learnt and I let them touch my sons’ cloth diaper but not my feminine pads and my menstrual cup. They were eager and enthusiastic. Even Phoebe our current volunteer also wanted to see my menstrual cup. I demonstrated to them how to put the menstrual cup inside the vagina. It’s by folding it and then it will pop up inside the vagina. They were terrified of the pain when that thing is popped up inside the vagina. However, I told them that I always feel nothing when my menstrual cup is inside there. The silicone is soft and flexible, you won’t feel anything, trust me.

Oming and Mang Dewi said that they would use a menstrual cup when they were married. Well, that’s their personal options. Because in our eastern culture we don’t use tampons and we hold tight to our belief to keep our virginity by not letting anything get inside our vagina. But I have a different opinion about virginity. Never having sexual intercourse means virginity, although tampons, menstrual cup, and medical tools already got inside our vagina. Nevertheless, I had never used tampons, menstrual cup and never had medical tools inside my vagina before my marriage. So, I can’t say that my beliefe is right and their belief is wrong, that’s all so personal.

I myself used a menstrual cup for the first time was a few months after I gave birth to Kavin, my second son. If I was a teenager back then, I don’t know if I would be brave or interested in using a menstrual cup. But what I thought now, I would use a menstrual cup to reduce everyday disposable menstrual pad waste. To get its convenience during doing some sports because I love to exercise. And for the benefit of my health. Disposable menstrual pads are made with bleaching chemicals and plastics, they are actually nasty to our intimate and delicate area.

Yuck, nasty! That what I call nasty! Using disposable menstrual pad every month, so our intimate area is exposed to unhealthy things. But, showing my menstrual cup and cloth menstrual pad to my students is not considered nasty!

How about Phoebe’s reaction? Phoebe is a 20-year-old American girl, and she was pretty delighted to hear that there is a thing such as a menstrual cup! She hasn’t known before that menstrual cups exist! She couldn’t wait to tell her friends and sister about this! What great news! She told me that this is not fair that girls should always spend their budget on tampons every month, which is not cheap! A pack of tampons is about US$ 10. With one menstrual cup that you can buy through Amazon about US$ 23-28 (Diva Cup), you can wear it every month during your period, and that’s enough until 10 years!

Phoebe was amazed, and she asked me whether she could buy it here in Bali. So I said yes, she could buy at Zero Waste Bali store for Organicup that costs about Rp495.000 or at Love Anchor Canggu for Bali Dreams menstrual cup that costs Rp 150.000. Phoebe planned to go to Canggu this weekend and she directly texted her friends and sister about the menstrual cup. She told me maybe her friends and sister would like to get menstrual cups with her while in Bali.

It’s amazing that more girls are aware about their period and the waste that we can produce since we depend on feminine hygiene. Disposable menstrual pads and tampons can be reduced if we choose the most eco-friendly alternative.

IMG_20190713_181652.jpg

The picture of the menstrual cup shown here is the menstrual cup that I bought for my friend in Surabaya, Yanty. I bought it at Love Anchor Canggu weekend market for Rp150.000, the small-sized one. I chose the small size because she is already married, but she hasn’t given a vaginal birth yet. Even now OrganiCup has already launched the mini size for the teenagers. Hmmm, interesting!

I’ve been using menstrual cup for four years now. The crowds start to be interested to this eco-friendly alternative so that several brands of menstrual cup come up. If you wish to read my review about my menstrual cup, read here.

Now, how about you, girls? Have you considered your waste during your period?

♡ Intan Rastini

Eco-Enzyme is Amazing

IMG_20190106_073641.jpg

Why eco-enzyme is amazing? I have many benefits that I have experienced.

So, if you have ever heard about eco-enzyme, this would be familiar for you. But if you haven’t heard about it, you should check this out.

IMG_20190111_072010.jpg

Eco-enzyme is fermented solution or liquid mixture of food waste like fruit peels, brown sugar and water with the ratio of 3:1:10.

It is introduced by Dr. Rosukon Poompanvong the founder of organic farming association in Thailand. The idea of the project was to benefit the enzyme from organic trash which is commonly dumped.

IMG_20190106_075705.jpg

Here in my blog I just want to share my personal review after using eco-enzyme. I made my first eco enzyme on 6th of January 2019. I used orange peels and banana peels. The sugar that I use was white granulated sugar. And then I tried another food waste like dragon fruit peels mixed with rice water, which was not really successfully fermented I think.

IMG_20190106_075716.jpg

Next I used brown sugar rather than white granulated sugar. This brown sugar made a really thick mixture. All the eco enzyme that I have fermented for at least three months smell good. Except the eco enzyme with the rice water. It didn’t smell sweet and sour, anyway.

IMG_20190316_100623.jpg

I already used my eco enzyme for washing my motorbike, washing the dishes, washing my clothes, and mopping the floor.

IMG_20190106_102955.jpg

I really like it, but my husband doesn’t. Why he doesn’t really like eco enzyme it’s not because of the idea or the concept in reducing organic waste. It’s just because the eco enzyme is not producing bubbles or foam!

Well, I don’t blame him because his feeling of cleanliness is indicated by bubbles from the soap. Everybody almost has the same feeling. but not me. I think it is more to suggestive idea. I feel fine using soap without bubbles or foam. That’s totally alright if I get the cleanliness that I need.

IMG_20190307_121212.jpg

So, eco enzyme works well for me, yeaah…. because:

  1. It is completely natural, no chemical or harsh ingredients. This point will impact to the next points below!
  2. My hands become healthy because I am washing with natural liquid soap. I don’t feel dryness or irritation on my skin.
  3. It’s safe for my children’s skin if they need to wash their hands often with eco enzyme.
  4. When I wash my clothes or dishes with eco enzyme I don’t need an excessive rinse. Some soap with bubbles and foam need extra rinse to get rid of its bubbles, right? Moreover to get rid of its slick effect on the surface of dining wares.
  5. The residual water that I dump from washing won’t contaminate the environment.
  6. When I have a cut or an open wound on my skin and I need to keep doing the household chores, I don’t need to worry about the toxic that can get into contact with my wound.
  7. I can make best use of the organic waste from home. To sum up eco enzyme at home will make your family healthy and your environment healthy as well.

IMG_20190308_093744.jpg

So, why not using eco enzyme? We can use it for:

  1. Washing dishes
  2. Washing clothes
  3. Mopping floor
  4. Cleaning the glass window
  5. Insect repellent
  6. Fertilizer
  7. Bathing pet
  8. Avoid or fix drainage clog
  9. Garden care
  10. Skin care

Making eco enzyme needs a little more time and effort. However, once you have made it successfully with your energy, patience and determination, you will feel how beneficial it is in one solution for all! Plus it is an environmentally-friendly home cleaning liquid. It is purely less toxic from the most chemically manufactured liquid cleaners.

More information about Eco Enzyme.

♡ Intan Rastini

Ten Years of Being Together with My Mountain Man

On June the first was the day when we have been together for ten years. I remember June the first, ten years ago… we were at the mount Papandayan, several meters away from the sea level. You woke me up in the middle of the night. It was almost midnight. There was a full moon. You asked me to join you going outside the tent and see the moon together.

01062009057

Mount Papandayan, West Java, 2009

The moon was very bright and big round. We enjoyed the moonbeam in the dark night on the certain top of the mountain. It was very cold outside. I sat on your lap, I guess, while you were sitting on your foldable tripod seat. We could see the stars beside the moon. We enjoyed the midnight sky scenery, and we shared our initial love.

I can’t believe it happened so long ago! Already ten years! We committed to the relationship since that experience hiking Mount Papandayan in West Java together. We went to West Java from Jakarta on May 30th, 2009. And then we arrived there and spent our first-night camping at the base camp of the mount.

On May the 31st, we spent our second night and we already hiked into a certain level on the mountain surface. We were wet and cold in the middle of the rain, and it was quite an emergency that you quickly decided to build the tent by the cliff, nearby the water stream. And I was quite afraid of the landslide too during our sleep in the tent! Thank God, we were safe.

Then we spent for the third and the last night on June the 1st 2019. It was the day when you showed me that you love me. I kept asking you to quit smoking because I didn’t want a boyfriend who smoked. In return, you asked me to kiss you because you tried to quit smoking. Then the moonlight shower with you. And we were together ever after, taking care of each other more eloquently than before.

Now that we have been together not as a girlfriend and boyfriend anymore. Still as lovers, but bounded in the more legal relationship. We have spent two years of being in a relationship –mostly in a long distance relationship. And the rest is our togetherness as spouses, as a family, and thank God we always live together after our marriage. No long distance relationship anymore!

IMG01324-20120811-1726

You cut the grass and left the heart shape to show me

Some people say that the hardest time is the first year of the married life. Fortunately, our hardest part is in the two years of our relationship, which was the most emotional time and challenging. To me, the first year of our marriage was flowing effortlessly. We didn’t quarrel a lot or even had a fight. I recall our primary stage of married life was quite easy. We could adjust to each other while living together smoothly.

IMG00818-20120309-1404

When I got my hyperemesis gravidarum

So what can I say more…? Ten years is a long period of time, and we have been through it. Now we are raising two boys and facing a parental life. Our romance has grown into nurture to our children, hasn’t it? Happy ten years of our togetherness, my husband, my partner in life.

Love you for always being caring, responsible and protecting to our family. May we can still be passionate and loving to each other for the next years. God bless us for good health, affection, experience, and longevity. Unfortunately, we don’t have the latest romantic photo to show yet, although I really want to have it so bad after all these years. All of our fierce images were in the past when there were no Kalki and Kavin. Hahaha…

Beach Couple

From the mountain to the beach, I love you. Here I quoted my favorite song and the lyric is very deep and suitable for us… I took from Google search.

X.O.X..O

Your wife,

Rusty.

Blesssings

Florida Georgia Line
First time I met you, knew I never could forget you, girl
You always saw the blue skies past the rain clouds in my eyes
There’s music in your laughter from the floor up to the rafters
You’re that happy-ever-after I’ve been after my whole life
Who knows where I’d be without you?
No, I just couldn’t be without you
I’ll just say, “Amen”
I can’t count ’em on one hand
But honey, look there on your finger
I’d say I’m a lucky man
God made two lovers out of strangers
A little house on a little land
A little creek, a little Jeep
Same old moon everybody sees
It sure ain’t hard to count your blessings
Yesterday we celebrated our first year together
And together still feels better than that first night we met
I never dreamed that you could be so perfectly created, girl
He made a perfect angel, and He made you just for me
Who knows where I’d be without you?
No, I just couldn’t be without you
I’ll just say, “Amen”
I can’t count ’em on one hand
But honey, look there on your finger
I’d say I’m a lucky man
God made two lovers out of strangers
A little house on a little land
A little creek, a little Jeep
Same old moon everybody sees
It sure ain’t hard to count your blessings
No, I can’t count ’em on both hands
But honey, look here at this picture
I’d say we’re a lucky fam
I’m thankful to be with you
A little house on a little land
A couple kids, two or three
Same old song that we’ll always sing
It sure ain’t hard to count your blessings
Oh yeah
Always take time to count your blessings
Oh
Written by: Brian Kelley / Jesse Frasure / Jordan Schmidt / Keith Smith / Tyler Reed Hubbard / Tom Douglas
Blessings lyric © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc

Learning How to Ride a Bicycle

Last Indonesian Mother’s day, 22th of December 2018, there was a lovely gift from my first son. He was learning to ride a bicycle and then he was able to cycle by his own! Without any extra side wheels. It was my husband who led him to practice cycling.

The days before, he tried to ride his bicycle. It was his own initiative to take the bicycle after a long time he never tried cycling again. He stopped cycling since the extra wheels for his bike was taken out. Looking Kalki was trying to ride his bicycle, my husband then helped him to learn.

Kalki took 3 days to learn cycling until he became confident to ride on his own. He learned cycling at our front yard. When my husband no longer held the bicycle for the first balance, Kalki got on his bicycle by the help of our terrace step. Then he could make it, cycling around.

It was a perfect present for me on the mother’s day. As a mother of course I felt proud to Kalki. Kalki was 5 years old 7 month and he has been able to ride a bicycle… I am very happy everytime I see him cycling. He feels happy too that he can ride a bicycle! Because our front your doesn’t have enough space for him cycling, we went to his kindergarten’s yard so he could practice at a wide yard.

Once I ran with Kalki riding his bicycle. It was fun and challenging because our village is hilly and the road is either going up or down. Going uphill is hard, on the other hand going downhill is dangerous. On the uphill and downhill roads I asked Kalki to walk but on some downhills I let him to ride his bicycle and use the brakes. It was difficult to maintain the brakes during sliding through the downhills so Kalki bumped to a house’s wall, haha don’t worry he was fine. He enjoys the experience and he wants more! He asked me, “mama, when are you going to run again? Because I want to join you by riding my bicycle.” Well, his bike’s brake and chain are broken now so he cannot join me.

I also would like to share my childhood story. I think this one will be interesting to tell.

When I was young, I always wanted to learn how to ride a bicycle. I was a very young kid. Maybe about 5 years old. At that time my parents already bought me a small bicycle but there were two extra wheels to keep my balance. Next stage, my parents taught me how to ride a bicycle without any extra wheels. At first, my father tried to give only one extra wheel. He handled my bicycle and let me try to paddle on my own until I could get my balance.

I kept practicing how to ride a bicycle until I was confident enough and my parents thought that I would be able to paddle a bicycle without an extra wheel. So again, my father took off the remaining extra wheel on my bike. He was always there to help me while I practiced riding a bicycle. He handed my bike for the first time and when I could paddle with balance, he let me go riding away. We repeated this way until I could handle my bike in the beginning for myself.

I felt so excited when I could ride a bicycle by myself. It was almost felt like I was flying and free. When a small kid eventually could ride a bicycle on her own she became addicted to riding her bicycle again, and again and again. I rode my bicycle around my house in the neighborhoods. Sometimes I went quite far so that my mother worried about me because it took a long time for me to come back home. Later on, my parents allowed me to ride my bicycle to school in elementary school. I really enjoyed it. I even gave a ride to my little brother when I went to school by bike because we went to the same school. We went to school together by bike, my little brother sat on the back as my passenger.

♥️ Intan Rastini