Acara Kasti di Sloka Institute

Saya dan Hannah Spencer berkesempatan datang ke acara “Kelas Asik Teknologi Informasi: Kisah Kasih di Blog” atau yang disingkat sebagai “Kasti” di Sloka Institute. Lokasi Sloka Institute ini di jala Noja Ayung No. 3, Gatsu Timur, Denpasar. Sedangkan kami dari desa Angkah, Selemadeg Barat harus berangkat dari jam 2 siang dan menempuh perjalanan hampir 2 jam. Acara ini diadakan hari Jumat, 20 April 2018 lalu.

Iin3

Baru sampai udah ada hamparan buah-buahan dan camilan… Foto oleh Mbak Iin

Acara akan menghadirkan dua narasumber dengan tema seputar blogging. Radita Puspa akan membawakan materi “Bercerita Melalui Blog” dan Putu Adi Susanta mengenai “Ngoprek Blog”. Saya kebetulan udah punya blog dan tergabung juga dalam komunitas BBC atau Bali Blogger Community, sedangkan Hannah belum punya blog tapi dia tertarik untuk bikin blog nantinya tentang perjalanan dia ke South East Asia.

Ini pertama kalinya saya ke Sloka Institute dan bertemu teman-teman komunitas Bale Bengong dan blogger lainnya. Selain blogger ada yang memang pekerjaanya sebagai penulis atau wartawan lepas di majalah “Money and I”, ada yang merupakan pengarang puisi dan pemain teater, juga ada yang anak kuliahan dan lainnya.

Saya lihat dari daftar hadir ada 10 orang yang bakal hadir tetapi ternyata tidak semuaya hadir dan ada juga teryata tambahan peserta diluar list. Saat saya dan Hannah datang di Sloka Institute di sana sudah ada Pak Angga, peserta Kasti lainnya dan kami disambut oleh Mbak Diah dan Mbak Iin sebagai tuan rumah. Kami dipersilakan duduk lesehan dengan bantal-bantal duduk juga dipersilakan makan buah dan snack yang sudah ditata di atas meja dengan rapi.

Iin1

Saya juga sempat melihat buku yang tergeletak di atas meja berjudul “Agama Saya adalah Jurnalisme”. Di Sloka Institute terdapat beberapa judul buku di rak buku berbentuk logo Bale Bengong. Foto oleh Mbak Iin

Nggak lama kemudian, datanglah Jong yag lucu lalu mbok Luh De, dan narasumber acara Kasti kali ini yaitu, Mbak Radita Puspa dan Bli Putu Adi Susanta atau paggil saja mereka “mbak Itha” dan “bli Junk”. Jong cukup lucu karena dia mengaku nama panjangnya sebagai “Jong-os” kepada peserta-peserta lain. Saat saya berkenalan dengan Jong, dia pun meggunakan bahasa Suroboyan setelah tau bahwa saya besar di Surabaya.

Karena kami sampai di Sloka Institute sebelum jam 4 sore, bli Junk dan mbok Luh De sempat bercakap-cakap dengan Hannah. Hannah yang berasal dari New Zealand dimintai konfirmasi apakah benar disana lebih banyak domba daripada manusianya, da Hannah pun mengiyakan. Yang nggak mau kalah, mbok Luh De mengatakan bahwa kalau di Bali itu perbandingannya adalah 4 sepeda motor dan 1 orang. Mereka pun tertawa karena Hannah tak percaya.

Di New Zealand memang tidak banyak penduduknya, sedangkan kebanyakan orang disana ternak domba, beda kalau disini orang ternak sepeda motor hehehe. Bli Junk juga sempat bertanya apa orang disana punya sepeda motor, Hannah pun bilang tidak banyak. Bli Junk, mbok Luh De dan Hannah sempat-sempatnya bercanda kalau orang di New Zealand kendaraannya adalah domba! Saya cuman dengerin aja sambil cekikikan.

Pada pukul 4 sore acara dimulai dengan mbok Luh De sebagai moderator. Mbok luh membuka acara dan memita semua yang hadir untuk memperkenalkan diri satu persatu. Setelah sesi perkenalan, narasumber pertama yaitu mbak Itha pun memulai presentasinya. Mbak Itha adalah seorang aktivis di komunitas Rumah Berdaya Denpasar. Ia juga telah membantu anak-anak dan para pengungsi gunung Agung di Bali untuk mengisi waktu dengan membuat kerajinan dari gulungan kertas.

Iin4

Mbak Itha sedang menjelaskan ciri-ciri penyakit yang ia derita adalah posisi alisnya tidak sejajar. Di dalam foto ada (kiri ke kanan): Jong, Mbak Diah, Mbak Itha dan Mbok Luh De. Foto oleh mbak Iin.

Sebelum mempresentasikan materinya, mbak Itha membagikan secarik kertas kecil kepada para peserta untuk menuliskan pertanyaan mengenai materinya nanti. Dua pertanyaan pilihan akan mendapatkan hadiah yang sudah disiapkan oleh mbak Itha. Dan hadiahnya adalah keranjang yang merupakan buah karya mbak Itha dari gulungan kertas tidak terpakai! Kreatif dan ramah lingkungan banget kan…!

Mbak Itha menjelaskan awal-awal ia memulai blog, saat itu ia ngeblog dengan copy pasti status-status beken di FB. Lama-kelamaan ia memulai menuliskan ceritanya sendiri, tentang kesehariannya, isi pikirannya dan pengalaman hidupnya. Ia juga menjelaskan bahwa ia terkena Marfan Syndrome yang menyebabkan skoliosis pada tulang punggungnya. Marfan syndrom adalah kelainan pada jarigan struktur penyangga tubuh. Ia juga menderita kebocoran jantung dan sempat menjalani operasi jantung non-bedah.

Ada juga beberapa tahap yang sempat dirasakan oleh mbak Itha sebagai orang berkebutuhan khusus seperti denial, anger, bergaining, depression dan acceptance. Saat ini mbak Itha sudah lebih ikhlas dalam menerima keadaan dirinya dan ia menjalani hidup seperti orang “hopeless” sehingga ia bisa berbuat sebaik mungkin dalam menjalani hari ini seolah-olah hari ini adalah hari terakhir dalam hidupnya.

Mbak Itha sempat juga membagikan tips untuk terus ngeblog seperti belajar EYD, banyak baca buku agar perbendaharaan kata kita meningkat dan bisa membentuk gaya penulisan yang baik, lalu tulis dulu secara bebas apa yang mau diposting di blog nanti revisi bisa nyusul belakangan. Kita juga bisa minta bantuan teman untuk merevisi tulisan kita sebelum dipublish.

mbok Lode 3

Presentasi mbak Itha. Foto oleh mbok Luh De

Seusai presentasi, mbak Itha membacakan 2 pertanyaan pilihannya dan ia pun langsung menjawabnya. Pertanyaan sisanya disimpan untuk bahan penulisan di blognya. Kebetulan pertanyaan saya disimpan, nih oleh mbak Itha, jadi saya bisa ngecek jawabannya kalau-kalau udah diposting diblognya.

Presentasi selanjutnya dibawakan oleh Bli Junk. Ia adalah seorang radiografer, atau kata mbok Luh De sebagai Tukang Rongent di RSUP Sanglah. Bli Junk menjelaskan mengenai hal-hal teknis dalam ngeblog seperti bagaimana cara mendapatkan blog berbayar, apa yang kita perlu lakukan untuk membuat blog dan kebetulan bli Junk menjelaskan cara membuat blog baru di WordPress.

Iin5

Giliran bli Junk memberi presentasi, foto oleh mbak Iin

Setelah presentasi bli Junk hampir selesai – ya karena kita kekurangan waktu sih, sebenarnya – mbok Luh De meminta untuk membuka blog masing-masing peserta dan menampilkannya di proyektor sehingga kami bisa sama-sama melihat. Saat setiap blog peserta dibuka, Bli Junk memberikan komentar dan menanyakan apakah ada yang perlu diubah atau dibantu demi peningkatan kualitas blog kepada setiap pemilik. Sedangkan yang belum punya blog dipersilakan mulai membuat blog baru di tempat. Tenang aja di Sloka Institute tersedia wi-fi, kok.

Iin2

Kepada saya, bli Junk berkomentar bahwa blog saya sudah bagus. Lalu ia bertaya apakah headernya ini saya buat sendiri. Saya mengiyakan dan menambahkan bahwa itu dibuat dengan program Paint. Bli Junk seolah-olah tak percaya, dan bertanya lagi apakah saya pakai mouse membuatnya. Dan saya iyakan lagi J. Uh-hu. Sayang blog saya agak lama dibuka karena tulisan yang dipampang di homepage full-text semua dan banyak banget.

Saya minta masukan kepada bli Junk supaya bisa bantu saya membuat Archives di menu page. Dan seusai presentasinya, Bli Junk langsung bantu dengan senang hati, lho… Ia pun dengan ramah bertanya kepada Hannah apakah Hannah mengerti apa yang telah ia jelaskan, he he he yang sayangnya Hannah tidak mengerti.

blijunk1

Mbok Luh De sibuk memotret mbak Itha dengan kedua kerajinan tangan kreasinya yang terbuat dari gulungan kertas bekas, foto oleh bli Junk

Selama acara berlangsung kami disuguhkan klepon, marning, jeruk dan pisang. Tidak lupa mbok Luh De menawarkan setiap peserta dengan teh atau kopi. Saya awalnya menolak tapi mbak Diah dan mbok Luh De berkata bahwa ini mandatory untuk menyecap gelas Sloka Institute. Saya pun mau deh dibikinin teh sedangkan Hannah pilih kopi.

mbok Lode 1

Tuan rumah: mbak Iin dan kedua narasum: mbak Itha dan bli Junk. Foto oleh mbok Luh De

Acara berakhir jam 7 malam, over time 1 jam, bo! Bli Junk bantu saya ngoprek blog itu aja cuma ngabisin waktu 5 menit. Lalu ada serah terima hadiah dari Sloka Institute ke narasumber dan dari mbak Itha ke dua penanya pilihannya. Terakhir kami berfoto bersama dan juga mengambil video singkat dengan mengucapkan dua slogan, “mai ngeblog pang sing belog” dan “No neuus without u!”. Cheers!

blijunk2

“Mai ngeblog pang sing belog” – itu dalam Bahasa Indonesia berarti: ayo ngeblog supaya tidak bodoh. Ternyata meski di Bali, Almira salah satu peserta yang tidak tau arti slogan Bali Blogger Community tersebut. Foto oleh Bli Junk

mbok Lode 2

No Neuus without U… Foto oleh Mbok Luh De

Senaaaangnya akhirnya bisa ketemu komunitas dan ikut kelas blogging, ini pertama kalinya buat saya. Nggak kapok sih buat datang lagi, tapi capeknya menempuh perjalanan dari Angkah ke Denpasar dan balik lagi itu lho! Buat bokong saya mati rasa, Hannah pun mengalami hal yang sama, hihi kasian dia. Untung dia suka melihat-lihat selama perjalanan naik motor. Kami pun sampai di rumah pukul 10 kurang dikit. Whooo! It was so fun though and the people are very friendly and nice and funny.

Hannah

Kami peserta terakhir yang belum pulang, sebelum pulang tak lupa foto berdua dulu sama Hannah, untung di Sloka masih ada bli Junk yag mengantar sampai depan pintu dan mbak Iin yang bantu fotoin kami.

♡ Intan Rastini

Advertisements

A Tour to Rainbow Warrior: a Greenpeace Ship Landed in Bali

A day after Kavin’s 3rd birthday, we went to port Benoa. A greenpeace famous ship has been landed on Bali, at the port Benoa. I didn’t want to miss this chance so I asked my husband to go there with the kids. It is a rare opportunity to see the Rainbow Warrior and even go inside the ship. Greenpeace journey has been started in Papua, the second place to land was Bali, Next is going to be Jakarta for a week on April 23-29 2018. The journey is called “Jelajah Harmoni Nusantara” Rainbow Warrior Southeast Asia Ship Tour 2018.

1

From Angkah village in Selemadeg Barat, Tabanan to port Benoa it takes about 2.30 hours by motorbike. Our destination is approximately 50 km away. When we arrived on the Benoa highway, we had to pay the entrance highway fee for motorbike Rp 2,000. At the port, we didn’t need to pay any entrance fee or parking fee. It was all free. The Rainbow Warrior open boat event held by Greenpeace was also totally free. This event is held on April 14-15 2018 from 9:00-12:00 and 13:00-16:00. We came on Saturday, April 14 at 13:00.

Port of Benoa

When we arrived at the port Benoa, we had lunch first by the dock. We brought our lunch box and we shared meal with 4 persons: my husband, Kalki, Kavin and me. It was very hot at the port, by the way. We already prepared bringing 4 drinking bottle containing 3,1 L of water. And it was insufficient for the four of us. Because we were sweating a lot and we need drinking much water to rehydrate our body. We felt so thirsty almost all the time.

324

After having lunch, we could visit the handycraft stands by local communities who care to the environment and their products are mostly eco-friendly or by recycled materials. Kalki and Kavin tried to chill out at the painting tent, there were some cozy beanbags for lying down or sitting down. We could enjoy the ocean breeze here, and let the kids paint on a cut unused posters’ backside.

 

At 1 pm we made a line to enter the Rainbow Warrior. A group of visitors that allowed to enter in every session was 25 persons excluded children.  We went inside the ship in the first session.  There was an Indonesian tour guide who explained about the Rainbow Warrior. This Rainbow Warrior Ship was the third ship of Greenpeace. The first had been bombed by the French intelligent agent and the second one was too old to be operated. Next, Greenpeace made its own ship unlike its two ships before that those are modified ships.

 

Something unique about the ship that it has a dolphin wooden statue, its name is Dave the Dolphin. And it was brought from the first ship. There was also a classic hand bell in front of the steering room. Ships used to use hand bell in old times to acknowledge its coming but nowadays because of radio, GPS and etc, we don’t need hand bell anymore. In Rainbow Warrior there is a tradition to ring the hand bell on a new year’s eve by the youngest ship’s crew.

44

This third Rainbow Warrior is a sailboat with modern technology. It uses wind energy to sail, but it can use diesel too when there is no wind.This ship has big strong sail poles which form like the  alphabet “A” structures. Because of its huge sails, it uses machine to expand them and also with the help of the crews. There are some monitors in the steering room and as a controlling room also. Luckily, Kalki had the opportunity to sit on the captain’s seat! There were so many buttons and panels. Visitors and especially children were not allowed to touch anything there.

 

The Rainbow Warrior’s crew who explained about the ship was Reinoud, his position is 2nd mate – I don’t know what it means. Unfortunately I didn’t ask him what exactly his posisition was about. I just asked about where the captain was. And the captain was discussing something with the crews in the other room behind the steering room.

18

Reinoud the 2nd Mate in the steering room and a translator

Reinoud explained that this ship has ever been followed by government war ships so close behind. He said that some government or companies felt afraid of the Rainbow Warrior. So, it’s good that they felt afraid because it meant that they did something wrong. Even their captain had also been terrorized too. The captain of Rainbow Warrior is a dutch woman named Hettie Geenen.

 

After going inside the steering room we went to the conference room. It was such a multifunctional room with a projector hanging on the ceiling. The crew could also set up some gym equipments there so they could do exercise. At that room, we watch a short video presenting about what Greenpeace had done especially in Indonesia.

 

Next tour was to the Helipad. Yes Rainbow Warrior has a landing deck for a helicopter. On the helideck there were some knockdown wooden wall for sticking posters about Greenpeace international. So we could read what kind of environmental issues that Greenpeace had been fighting for. From plastic waste to electronic waste, farming land that would be used as a mega electricity plan with coal, massive deforestation to start palm farming, air pollution, even about the bombing of the first Rainbow Warrior Ship.

14042018(020)

23

Welcome to Indonesia, Greenpeace!

The tour inside Rainbow Warrior maybe only took 15-20 minutes only. The next groups kept going on and on as the first group ended the tour. After I finished my tour, I took a rest by sitting down under the trees’ shadows. Because I had something to ask to the ship crew, I joined the next session for the second time. This time I went only with kalki. The tour was the same as the first. At the first session Kalki hadn’t got the chance for sitting on the captain’s seat, but at the second time, he got it.

45

I met with Sabine Skiner from Germany this time. She is the mechanic of Rainbow Warrior. I asked her whether there were any Indonesian crew in Rainbow Warrior. She said there were 16 crews from 14 different countries. 2 crews are from Indonesia: 1 deck-hand crew and 1 as a volunteer. At last, I asked Sabine to sign on my notebook.

15

 

Next, I skipped watching video in the conference room, I directly went straight to the helideck and read few articles there and then Kalki and I went to the land to meet Kavin and my husband. It was very nice to be inside of Rainbow Warrior and to meet the ship’s crews. Unfortunately I didn’t meet every crew of Rainbow Warrior and what I waited the most was to meet the ship’s chef, Daniel Bravo.

47

It was said by the Indonesian tour guide that all crew in this ship weren’t not only activists but they were also scientist and researchers. Meeting the only chef of the ship is very interesting to me, to know about what kind of menu did he always cook for all the crew and… besides that, he also looked like Orlando Bloom to me, haha. Reminding me to Pirates of the Caribbean so much!

46

It was a little bit disappointing that the visitors were not given a tour to every cabin and to the kitchen. We also couldn’t meet to every ship’s crew because only one crew that was in charge in the steering room to welcome the visitors. By chance, I noticed the other ship’s crew like Shuk Ning Cheung as a volunteer deck hand, Daniel Szony as 3rd mate and another crew inside the tools and equipments room, but I didn’t know who he was. Sabine said that Daniel was from Hungary. He appeared in the steering room at that time.

 

On the dock near by the ship was moored, we could enjoy dragon fruit juice and another fruit juice, but we needed to bring our own tumblr to get that juice. I didn’t know whether it was free or not so I didn’t  go to get that juice. There was also loud music by two DJs but they were gone at about 1.30 pm. There were a community which cared to the plastic waste named Bye Bye Plastic Bags, two persons came to me and asked a permission to interview about my concern to plastic waste.

 

There was also another community like Trash Hero, and the others that I din’t pay attention that much. However mostly there were communities that care to the environment and want a better change for Planet Earth. This time Greenpeace came bringing a campaign to use renewable energy, there was a giant phrase showed on the ship’s net: BALI GO RENEWABLE. And also on a long banner attached on the ship’s fence: “BALI SAATNYA BERALIH KE ENERGI TERBARUKAN”. Are you ready to use renewable and stop using plastic bags?

43

Our Indonesia’s minister of Maritime Affairs and Fisheries, Susi Pudjiastuti had visited Rainbow Warrior when it was landed in Papua, how about you? To me it is a cool opportunity that I won’t miss! Let’s join to be an ocean defender!

47

It was so hot! But a cool experience though

40

Greenpeace lifeboat

39

Balinese traditional offering to welcome the Rainbow Warrior Ship in Bali

♡ Intan Rastini

My German Friends – Meine Deutschen Freunde

True or False Quize Based on Facts About Germany

SAM_3965

  1. German children get a big bag of candy and toys on their first day of school. (T/F)
  2. The Octoberfest in Germany starts in October. (T/F)
  3. Every shop is closed on Sunday in Germany. (T/F)
  4. It is bad luck to wish someone happy birthday in advance. (T/F)
  5. Every German has to own a Dirndl dress or leather shorts. (T/F)
  6. Germans are always on time. (T/F)
  7. The head of state in Germany is Helene Fischer. (T/F)
  8. 90 percent of all Germans have blonde hair. (T/F)
  9. A German woman gives birth to 1-2 children in her life. (T/F)
  10. A brand of gummy bear candy from Germany, Haribo, is taken from the inventor’s name and his city of origin. (T/F)

 

Bonus

  1. Germans drink more than a hundred litre beer per year. (T/F)

Answer:

  1. Parents give their children a bag of candy and toys on the first day of school to wish them good luck and happiness.
  2. It starts in September until October.
  3. Due to Germans’ religious belief.
  4. It is more okay to say happy birthday to someone one day after even a few more days later.
  5. Only people in the south Germany who wear them.
  6. It is considered as rude if someone is not on time.
  7. Helene Fischer is a singer. Angela Merkel is the actual head of state.
  8. Only 10 percent of Germans that have blonde hair.
  9. On average most german women only give birth to 1-2 children.
  10. Haribo is taken from Hans Riegel Bonn. The inventor name is Hans Riegel, and he comes from Bonn.
  11. Yeah, they like drinking beer.

This quiz was made by Tessa Marks, Alicia Peelen and Lukas Beinhauer for teaching the older kids about Germany. Don’t worry, they didn’t include the last fact to tell to class because it was inappropriate.

IMG_20180209_123416_169

The last volunteers I got from Germany were Lukas Beinhauer in November 2017 and then Alicia Peelen and Tessa Marks in December 2018. Also Delia Fransisco in January but she stayed for a week only at the learning center. And last one was Janin Gantz in February.

Ali writing Facts about germany

Lukas, Alicia, Tessa and Delia were younger than me. Delia has been graduated from A Level and she is going to enter the university. Tessa, Alicia and Lukas are students at the University of Twente, Holland. They go to Holland to study psychology. When I asked why to Lukas, it was because it is very hard to enter the university in Germany to study psychology. Wow, so as students in the university of Twente, they also need to study Dutch because the lectures are given in Dutch not in English.

IMG_20180209_102935_447

Alicia, Lukas, Ibu Ketut, Me, Tessa and Delia during Lukas and Delia’s farewell day

Well, at first I was interested in psychology when I was in senior high school. And then when I met Phil Courts, my English teacher from UK, he gave me some kind of influence to avoid psychology hahaha. It was when I was at my senior year in high school, I was invited for a lunch with Phil and his fiancee. At the restaurant in Sidoarjo we talked about where I was going to continue after I finished my high school. I answered that I wanted to study psychology, and I added that I read Sigmund Freud book about Deviant Love. Then Phil revealed something about psychology and that Sigmund Freud is a drugs addict or something about his crazy thought. I became afraid about that since that time, lol!

Anyway, Alicia and Tessa taught the kids about Zumba dance, and we really enjoyed that. Tessa, Alicia and Delia also interested in yoga so we did yoga session with the kids. I led the Surya Namaskar session and then Tessa and Alicia continued with the next yoga sequence, such as the tree pose, happy baby pose, and warrior pose…. and so on. While for Delia and Lukas it was probably their first yoga session. They were having difficulty to get yoga mats, but Tessa and Alicia ended up using beach cloth as their mat, yes they shared one wide beach cloth for two. On the other hand, Lukas was wearing towel as his yoga mat and Delia was using “tikar”. Lukas was also kind by lending his towel to another kid who didn’t bring any mat for yoga. Before that, he gave a toothbrush to a kid who didn’t bring toothbrush for personal hygiene class. Of course a new toothbrush he gave.

Tessa and Alicia also surprised me by giving every kid with Haribo after the class. I knew about Haribo from Mbak Nella Silaen’s blog. She told on her blog that Ben really loves Haribo. Haribo is some kind of candy, but I didn’t know what kind of candy was that until Tessa and Alicia came up bringing one pack of Haribo and shared it to the kids and to me – wide smile. It is a gummy candy like Yuppi in Indonesia. I think it is like a jelly candy with bear shape. They have different colors for every piece of candy that represent the flavor of fruits. Haribo candy was made by Hans Riegel and he came from Bonn. Hans Riegel Bonn was shortened and became “Haribo”, the name of the candy and as the brand. It is nice to know about the fact behind Haribo.

When my mother and my father came to Bali, I invited Tessa, Alicia and Ibu Ketut to come to my house so I can introduce them to my family. And then I served some snack made of cassava and taro or “talas” in indonesian. We can call it cassava and taro chips with spicy and salty / original flavors. Amazingly Tessa and Alicia liked the chips very much. Alicia like the spicy one and Tessa the salty one. They even wanted to buy the snack again so the asked me where did I buy it. The thought I made it by myself :D.

photo_2018-03-18_06-40-33

taro chips original flavor made by locals

During their visit to my house we were talking about their study in psychology. How much the cost to study in Netherlands and how they pay that cost. Alicia took a credit or loan for studying while Tessa’s parents can afford the tuition fee. Tessa also told us about her experience working at the mental hospital. She said that it wasn’t scary at all to work there eventhough that something could be shocking to reveal.  We also talked about Tessa’s boyfriend, Malte. And Alicia described Malte as “everyone loves Malte.” Funnily, Tessa’s dog name is Monte, and it is quite similar with her boyfriend’s name. Sometimes she was mixed up to call her boyfriend as Monte and call Malte to her dog, LOL!

Once I had asked Lukas to cook a German food because he likes cooking but on the day when he did cooking, I was absent because of having a sorethroat. Next I asked Tessa and Alicia to cook German food like what Lukas did before. They cooked me hashbrown and apple sauce. I ate the hashbrown with Kalki. They told me to eat the hashbrown with the apple sauce bacause it was the way they eat the dish. I think the savory hashbrown doesn’t match with sweet apple sauce, so it was kind of weird combination for me. However, I did try that way. Oh yeah, hashbrown is made by potatoe. They have  a lot of dish made from potatoe. Lucky for me, I love potatoe and hashbrown has been added to my potatoe recipe collection.

After Lukas, Tessa, Alicia, and Delia there came Janin. Janin works at softwares company. Her education is business administration. She is older than me and she is very nice. She helped me with the printer matter, filling the ink and trying to connect the printer to anothe computer that still works. When I got shorethroat, Janin sent me a short video of the kids during the class wishing me to get well soon. How sweet….

On Monday February the 12th, one day after my birthday, Janin brought me a cake with some candles on it. She asked me to make a wish and blow the candles. She was so kind remembering my birthday and giving me some birthday presents: a pack of Haribo candy, a sketch book (knowing that I sketch some volunteers faces on white board), and a pencil. Plus she gave me a Brain on Fire book (that I wrote the review here). She said that book Brain on Fire is not a birthday gift, she just gave it to me because she wanted to share the story with me and she noticed that I like psychology 🙂 sweet.

IMG_20180305_133924_315

A psychology book from Janin

With Janin I haven’t got the chance to learn how to surf because she can surf, and she was willing to tell me the basic of surfing. She even asked me to join her yoga session at Balian beach. She said that the cost for a yoga session at Balian Beach villa was about Rp 125.000 and they provide yoga mats. Wow, I couldn’t afford that but Janin said that everything seems more expensive to international tourists in Bali. That’s true in some way.

Once I helped Janin to wear “kamen” or Balinese Saroong and Kebaya, when I wrapped her hips with the Balinese saroong, she told me about how to tie the apron of dirndl, a German tradional dress. If it is tied in front or on the side of your hips or at the back, it will show your status. It could be a symbol that you are single, widow, or a maid by where you tied your dirndl apron. Surprisingly when I asked Janin to fill my book with her bio, she could read my russian letters on the first page of my book as ‘hello’. Then I asked if she could speak Russian. Yes she could, because she had ever stayed in Russia for working and her ex-boyfriend was a Russian. Wooow! I just leant Russian from Masha and The Bear animation and I think that’s hard to learn the special letters.

Janin stayed for only three weeks or four weeks? I forget. She told me a little bit about Wanderlust. It is popular in German as fernweh. The desire to travel. But what Janin explained to me was something a little different about the meaning in German. I was confused to understand that hahaha. She likes to travel, her instagram is full of traveling photos and she also write a blog about her traveling experiences. Because we are the same bloggers and blog readers, she shared with me the information about an app that enable you to subscribe all kind of blogger friends’s blog although the use different blog platforms. It is Feedly. Sure I downloaded into my smartphone although my kids are dominating in using my smartphone right now.

On Alicia’s and Tessa’s last day, I was given a denim jacket by them as a gift for me. They were really nice considering that I wouldn’t feel cold anymore using this denim jacket. Not only that, I also got Alicia’s white sneakers + shocks, printed and plain tees and shorts. Well, I like all the gifts they gave to me. I am wearing the unicorn printed tee right now :D. And from Janin, besides of my birthday surprise gifts, she also gave me Ricola to soothe my throat when I had sore throat and a mustard-colored tee. Janin really cared that I often got sore throat so she gave me Ricola, she also knew that my favorite color is yellow so she gave a yellow tee. Later then I eat a few of Ricola before my tonsillectomy surgery. For the rest of the Ricola, it was my husband who took care of them.

There is a booklet about “Things To Do in and around Bali” especially at our learning center at Samsaman village. Later on I was told by Ibu Ketut that it was Janin who made that. The booklet consists of some useful information about what kind of activities we can do in Bali also some advise about nice places to go and tips how to get there. I think it was meant for the other incoming volunteers and it was written based on Janin experience complete with photos to support each list. The content is very comprise and practical, danke Janin you have a such good point!

That’s the story about my German friends. Why I am interested in Germany? Because I had learn German for a year in my high school. And I learn about German history too. Such a pleasure to have a German friends to know more about their country. I think German people have a strong characters and ethos. Well, I need to spend more time with German people to prove it, but I believe that’s true because although Germany lose in World War II, they could still build their country back and become well-developed.

I got so much fun with my German friends. I hope I can meet them again.

Haribo, anyone?

Haribo from Janin

(again) Haribo from Janin

Bis spater!

♡ Intan Rastini

 

Book Review: The Mystery of the Blue Train

Penulis: Agatha Christie
Genre: Fiksi Inggris
Penerbit: Gramedia Pustaka Utama
Tahun terbit: 1985
Alih Bahasa: Ny. Suwarni A.S.
ISBN: 979 – 655 – 588 – 3
Tebal: 352 halaman

Photo11967

Novel Agatha Christie yang satu ini mengisahkan tokoh dektektif dari Belgia yang berperawakan kecil dengan bentuk kepala khas bulat telur. Kali ini Hercule Poirot tidak ditemani oleh teman setianya Hastings. Ia sedang bepergian ke Prancis dengan menaiki kerata api mewah dan tercepat, yaitu Kereta Api Biru. Kereta yang juga disebut sebagai ‘Kereta Api para Jutawan’ itu melaju dari Inggris ke Prancis. Selama perjalanan terjadilah suatu pembunuhan yang misterius terhadap wanita pemilik permata indah yang konon juga terkutuk bernama “Heart of Fire”.

Sungguh suatu kebetulan yang menarik bahwa Hercule Poirot juga berada di dalam Kereta Api Biru dan siap sedia membantu kepolisian Prancis untuk mengungkap kasus yang diduga pembunuhan dan perampokan. Seperti banyak karya-karya Agatha Christie lainnya yang berkisar antara pembunuhan dan pencurian atau bahkan kasus orang hilang, kali ini ada sisi menarik disamping pembunuhan yang menjadi fokus utama alur cerita ini.

Bukanlah permata delima yang hilang, yang menghiasi cerita detektif ini menjadi semakin menarik dan romantis, melainkan hadirnya sesosok karakter wanita Inggris yang berwatak kuat. Sebagian besar tokoh lainnya dalam novel  sungguh mengagumi dan menyukai karakter wanita ini yang bernama Katherine Grey. Ia digambarkan bermata abu-abu yang mencuri perhatian semua pria, meski tidak begitu cantik, kulitnya halus dan pribadinya yang sekelas dengan seorang ‘wanita utama’.

Terlahir dari keluarga yang tidak kaya membuat ia harus mencari nafkah sebagai pendamping dari seorang wanita tua yang sakit. Katherine telah menghabiskan sepuluh tahun hidupnya bekerja merawat Nyonya Harfield dan tinggal di sebuah desa terpencil di St. Mary Mead. Setelah majikannya meninggal, Katherine menjadi ahli waris dari seluruh harta milik Ny. Harfield yang tebrilang tidak sedikit. Akhirnya ia yang masih lajang memiliki kesempatan keluar dari desa kecil untuk melihat dunia di umurnya yang telah 33 tahun.

Akibat dari menerima warisan yang cukup banyak dari seorang wanita tua bekas majikannya, Katherine mendapat undangan dari sepupunya yang sudah lama tidak berjumpa dan berkirim kabar dengannya. Katherine pun memutuskan untuk mengunjungi sepupunya di Riviera dengan menaiki Kereta Api Biru. Di situlah petualangan Katherine dimulai, bermula dari petualangan yang mengerikan ia pun menemukan petualangan cinta antara dua pria yang mendekatinya dengan setulus hati namun mereka berdua juga merupakan orang yang berkaitan dengan pembunuhan seorang wanita anak jutawan Amerika yang kaya raya.

Setelah membaca beberapa judul novel Agatha Christie yang berkutat pada upaya-upaya tokoh utama Christie, baik detektif maupun bukan, dalam mengungkap misteri pembunuhan, saya hampir tidak pernah bisa menebak siapa pelaku kejahatannya. Alurnya selalu tidak bisa saya duga. Tapi judul kali ini yang diterjemahkan sebagai “Misteri Kereta Api Biru” terasa begitu manis, karena indahnya laut Mediterania, persahabatan Hercule Poirot dan Ketherine Grey yang menghidupi roman kriminal mereka sendiri, serta kisah asmara Katherine. Saya sungguh menikmati kisah cinta Katherine dan mengagumi karakternya yang kuat. Tak khayal jika saya jadi ikut terhanyut jika dalam sosok  Katherine yang sudah berusia kepala tiga tetapi masih lajang, bebas bepergian dan secara finansial berkecukupan karena baru saja mendapat warisan berkat kesetiaan dan ketelatenannya merawat wanita tua yang butuh didampingi. Rasanya menyenangkan juga!

Photo11968

Ini merupakan salah satu buku novel Agatha Christie dari koleksi suami saya, dan judul-judul lainnya masih menanti untuk dibaca 🙂

♡ Intan Rastini

Perkembangan Berat Badan Kalki dan Kavin 2018 I

Perkembangan Berat Badan Kalki dan Kavin Tahun 2018 untuk trimester pertama Januari – Maret.

Januari 2018
Kalki: 18,1 kg
Kavin: 13,3 kg

Februari 2018
Bulan ini karena sakit flu sekeluarga, jadi pada absen posyandu. Dan sebagai gantinya, anak-anak ditimbang di Puskesmas Suraberata dengan timbangan digital. Mama seneng deh kalo Kalki dan Kavin ditimbang pakai timbangan digital, soalnya kan lebih akurat, mana di timbangannya ada gambar ikan-ikan pausnya, jadi lucu dan nggak susah untuk membujuk anak-anak naik ke atas timbangan hihihi.

Tenaaang, meski absen posyandu, ibu ketua posyandu datang ke rumah membawakan obat cacing dan kapsul merah vitamin A buat Kalki dan Kavin. Terima kasih bu ketua. Oh ya, mama mulai jadi kader posyandu di bulan Februari 2017. Jadi mama sudah satu tahun, nih bekerja jadi kader posyandu. Sama seperti di Yayasan Eka Chita Pradnyan, mama juga sudah satu tahun bekerja di sana.
Kalki: 18,2 kg (N 0,1kg)
Kavin: 12,8 kg (T 0,5kg)

Maret 2018
Mama masuk sebagai kader posyandu seperti biasa, dan ini udah seminggu lebih mama pasca operasi amandel, jadi suara udah mulai lancar meski kadang timbul serak dikit. Mama pakai seragam kader posyandu lengkap, dong.

Awalnya Kavin ogah ditimbang lagi, tapi setelah pelan-pelan dibujuk papa, dan mama bujuk lagi dengan iming-iming ntar beli es krim, akhirnya dia mau ditimbang. Setelah itu? Lupa deh kalo dijanjiin beli es krim, lagian emang masih batuk tuh bocah-bocah.

Bulan ini di posyandu ada poslansia juga, ada senamnya. Dan karena sudah tutup buku, mama dikasi uang upah kader posyandu sebesar Rp 30.000 karena sudah tutup buku. Katanya, sih karena masih baru dapat upah segitu, padahal mama sudah satu tahun lho jadi kader. Kalau sudah lama bekerja sebagai kader emang dapat berapa, bu? 😀


Kalki: 17,9 kg (T 0,3kg)
Kavin: 13,2 kg (N 0,4kg)

Yeah dua bulan lagi Kakak Kalki lulus Posyandu. Sekalian lulus PAUD. Semoga naik kelas ke TK ya, kakak…. Bulan depan, Kavin akan berulang tahun yang ke-3 dan Kakak Kalki satu bulan kemudian setelah adik Kalki, estafet ya ultahnya, nak.

Sekian dulu update perkembangan berat badan Kalki dan Kavin. Sehat terus ya, nak. Dan kembangkan berat badanmu yang ideal.

Besok udah Nyepi, jadi mau tutup laptop dulu. Selamat hari Raya Nyepi Tahun Baru Saka 1940~

♡ Intan Rastini

My Tonsillectomy Journal at The Hospital

This journal is a hybrid journal in English and Indonesian. At first before my surgery I kept a personal journal for my own in English and then after the surgery I couldn’t speak, so I told my husband about my surgery memory by texting to him in Indonesian. Then I adapted the text messages for my husband into this journal.

Friday, February 23rd 2018 My first visit to Otolaryngologist at Tabanan General Hospital.
I have a chronic tonsillitis. From December 2017 until February 2018 I’ve already got 4 times sore throat. The sore throats were either with common cold and cough or just sore throat. So I told this to the doctor, then he asked if I wanted my tonsils to be removed. I said yes. So he prepared all the pre-operation procedure. I got my blood checked at the laboratory and then I went to the radiology to have a thorax roentgen. All the tests were to make sure that I am fit for the operation. When the results came back, the Otolaryngologist scheduled me to have a tonsillectomy on March 1st 2018. After I got the surgery schedule I reserved a room for February 28th at the admission office.

Wednesday, February 28th 2018 First Day at the Hospital
Oh my God I can’t sleep. I keep hearing the moan of the grandma next to me. She had an accident while sitting on a chair and then she fell down and hurt her nerve on the neck. It was almost made her hand and leg become paralyzed.

10.50 am arrived at KFC to find Chicken Chizza but found none. Instead I ordered Twisty as take away. I had already wanted cheese glazed / sauced fried chicken by KFC since last year or two years ago. I was also going to order Garlique Fun Fries but I remember I wasn’t supposed to eat deep fried seasoned things regarding to keep my throat healthy before tonsillectomy.

11.20 am arrived at the hospital. Registered and went to the ear-nose-throat doctor. Check my room at the admission. My husband filled the admission form. We would be informed when my room was ready.

12.00 noon had lunch with my husband. I picked a pack of mixed chopped fruits, a cup of mung bean soup, and tipat cantok because I knew I wouldn’t be able to eat all of this solid food after the surgery. I realized I became greedy.

Later on I received a phone call from the nurse that she would take me to my room after lunch. Before going to my room, the nurse put on a pink band on my right wrist.

20180228_133538.jpg

1 pm arrived at my room. Unpacked the bags and goods. Sat on bed. Talked to a man who was waiting for his brother-in-law just after having tonsillectomy. And also talked to another man who was waiting for his mother with nerve injury.

Two nurses came and checked my blood pressure. A nurse asked my to lay down on the bed. I lied down awkwardly and still finding my comfort on a hospital bed. Gotta be used to it.

20180228_171329.jpg

5 PM My first hospital menu for dinner, I think gonna be the first and the last solid food from the hospital

9.30 pm a nurse came to inject an infusion needle to my vein. I was going to sleep and felt sleepy. She told me not to pull my hand when she injected the needle. She attached it to my right hand. It hurt. Then she explained that I shall start fasting at 12 midnight until the surgery was held. Tomorrow morning I shall wash and brush my teeth at 6 am. I said yes to her. While I was writing down this.. there was a butterfly on my stomach that made me nervous and tickled imagining about tomorrow surgery with general anesthesia. I would be totally unconscious. Oh my!

Lying down on the bed and tuck myself into hospital baby blue fleece blanket. I saw my pink band on the right wrist. It was written my name, my age, medical record number and the doctor who took care of me. I suddenly realized that I am getting close to my thirty. I am now 27 years old and just had a birthday this month.

20180301_003541-1.jpg

Oh I have spending my seven years living with my man. My only partner next to me, who always keeps me safe and comfortable. He finds his way to take care of me. Now he is sleeping on a mattress on the floor next to my bed.

I am quite nervous since it is gonna be my first surgery. And in this room I share with another 5 patients. One of them keeps moaning that she suffers terrible paint. I feel pity for her. God gives her the best.

20180228_213954.jpg

Yeah time passes – back to my reminiscence, I am going to be thirty and thriving. I hope so. Thirty, thriving and tonsilless. But also much healthier and stronger, and then I feel asleep.

 

Kamis, 1 Maret 2018 Hari Kedua di Rumah Sakit (D-Day)

20180301_063637.jpg

06.36 am pre-operation tonsillectomy. Selang infus awalnya dipasang di tangan kiri.

Saya mulai kedinginan masuk ruang bedah sentral tapi belum ke ruang utama untuk proses operasi, masih di ruang transisi untuk pasien menunggu. Di ruamg transisi atau ruang pasien yang akan dioperasi menunggu, saya ditanyai oleh mbak asisten bermasker dan berkacamata tentang nama, penyakitnya apa lalu apa ada riwayat sesak napas, hipertensi, diabetes. Lalu saya disuntikkan antibiotik, sambil botol infusnya dibalik sebentar. Lalu saya dibiarkan menunggu di atas brankar khusus mau operasi, warnanya ijo – ada alasnya empuk, kompakan warna ijo daun semua.

20180301_092255.jpg

Ruang bedah sentral BRSU Tabanan, suami saya diminta menunggu di luar sambil bawa selimut saya yang krem dan tebal

Saya sempat nanya jam berapa ini ke asistennya, dijawab jam 9.20. Saya lihat ada anak remaja laki-laki lagi duduk menunggu lengkap dengan pakaian pasien operasi dan topi operasi juga. Lalu di seberang kiri, datang seorang wanita yang juga tiduran di atas brankar khusus operasi dan kakinya yang kanan patah. Karena saya awalnya tiduran, lalu saya pun bangun dan duduk di atas brankar. Ada seorang petugas kesehatan laki-laki nanya ke saya, ”kenapa bu?”

Saya jawab bahwa saya kedinginan dan bertanya apa boleh minta selimut. Bapak itu pun menjawab ”boleh.” Beliau langsung mengambilkan selimut dan menyongsong saya, ”ibu tiduran saja” lalu selimut fleece baby blue ruang bedah disampirkan ke badan menutupi kaki saya. Karena rasanya ukurannya kurang panjang, saya putar-putar selimut itu sampai panjangnya pas menutup dada hingga kaki, tapi kok rasanya tetap kurang panjang ya!?

Akhirnya saya didorong ke ruang operasi utama. Dokter laki-laki yang menarik brankar saya bertanya dari mana asal saya, saya bilang dari Sekartaji tapi lahir di Surabaya. Beliau tahu baik Sekartaji maupun Surabaya. Saya katakan saya lahir di Surabaya karena orang tua saya dinas disana.
”di Surabaya mana?” tanyanya. saya jawab di Waru.
”di mananya jalan tol Waru?”
” ya itu di bawahnya.”
”kalau saya di Karang Menjangan dulu.”

Di ruang operasi utama, saya melihat ruangan itu seperti teater dengan satu meja futuristik, yang tidak lain adalah meja operasi. Saya harus berpindah dari brankar ke atas meja operasi. Disitu baru diiingiiiin banget kayak di chiller! Pasti biar bakteri susah tumbuh disana. Celakanya selimut saya ditarik sehingga mulai deh efek kedinginan bekerja, di tenggorokan mulai ada lendir dan hidung berair, saya pun menarik dahak yang muncul sampai dokter anastesinya kaget mendengarnya! Haha.

Saya udah bolak-balik bilang ke dokternya, “dingin ya, dok.”
“Nggak apa-apa dingin sedikit.” kata dokter anastesi yang perempuan.

Saya jadi menggigil tambah keras sambil diajak ngomong sama dokter anastesinya tentang pekerjaan saya, sudah bekeluarga, anak ada berapa. Saat mereka tau saya ngajar Bahasa Inggris di yayasan, dokter anastesinya yang perempuan bilang ”ayuk kita berbahasa Inggris, yuk…”

Sembari asisten bedah mempersiapkan sesuatu dan berkata kepada dokter anastesi laki-laki, si dokter pun menyahut ”so much”. Ngga tau untuk menjawab apa, kurang tau pasti.

Di tengah peecakapan mereka sambil mereka bergerak terus mempersiapkan segala sesuatunya, saya disuntik sesuatu di keran selang infusnya. Trus saya mau nanya ”how long the surgery will take time?” tapi ga jadi, nanya dalam Bahasa Indonesia aja, ”berapa lama operasinya, dok?”

Dijawab oleh dokter yang perempuan, ”satu jam.”

Lalu disahuti sama dokter yang laki-laki, ”tapi kalau orang dewasa lebih lama, soalnya kan lebih rumit, banyak pembuluh darahnya.”

Saya jawab ”oh, gitu ya dok.”

Lalu dokter anastesi yang perempuan memberi tahu saya,”nanti setelah operasi rasanya seperti sakit tenggorokan, ya.”

Saya pun mengiyakan. Tanda bahwa saya menerima informasi tersebut.

Lalu sang dokter menyiapkan balon yang mengembung dan ada masker, dokter yang cewek pun nyeletuk, ”lho kok gembung gitu.”
Saya noleh kayaknya itu berisi gas anastesi. Abis itu saya nggak inget apa-apa lagi. Bener-bener deh, dokter anastesinya itu nggak pakai aba-aba atau peringatan saat membius saya, lho!

Proses operasi berjalan tanpa saya ketahui dan nggak ada ingatan sedikit pun mengenai prosesnya. Seperti ada ingatan yang hilang saja.

Pukul 11 siang Pak dokter THT yang agak mirip Fariz RM versi lebih muda dengan rambutnya yang khas beruban pun keluar dan bilang kepada papa, ”operasinya sudah selesai, pak.”

Sedangkan saya, tau-tau sudah bangun di ruangan yang berbeda, ada tulisannya di pintu kaca: PACU atau POCU, saya baca secara terbalik dari balik kaca pintu sebelah dalam, pokoknya untuk post operation care unit. Saya terbangun kedingininan dan ternyata udah diselimuti lagi dengan selimut fleece baby blue ruang bedah yang rasanya lebih kasar dan lebih pendek, nggak selembut selimut fleece baby blue dari Ruang Cempaka. Ada mbak-mbak asisten berkacamata yang bilang, ”buka matanya, sudah selesai operasi.”

Saya merasa sedang bermimpi masih ada hubungannya dengan bercakap-cakap dengan dokter bedah dan dokter anastesi. Tapi saat saya terbangun saya tidak bisa ingat betul barusan itu mimpi tentang apa sebenarnya.

Saya lihat jam di dinding yang menunjukkan pukul 11.50. Saya dibiarkan di ruangan itu menggigil bersama dua pasien lainnya yg habis operasi juga, tapi mereka semua tidak menggigil, yang saya tau, salah satu pasien baru selesai operasi sesar. Dan saya sempat lihat bayinya digendong suster di ruang transisi operasi sebelum saya dioperasi.

Selebihnya saya menunggu lagi di PACU sambil memutar-mutar selimut itu lagi karena tidak seluruhnya menutupi kaki saya, saat memutar selimut, saya mendapati satu sachet plastik berisi sejumput-dua jumput gumpalan daging, aah ini pasti tonsil saya. Lalu hasil rontgent dan catatan medis yang ditaruh dikaki saya jadi bergeser sampai hasil rontgentnya jatuh akibat saya gerak-gerak berusaha memanjangkan selimut sampai menutupi kaki. Mbak asisten pun akhirnya bilang, ”diem bu, kakinya jangan gerak-gerak.”

Duh, dari tadi saya rewel masalah dingin aja karena bikin badan terguncang-guncang menggigil, sehingga saya nggak inget pasti rasanya tenggorokan saya pasca operasi. Yang saya ingat saat mau dipindahkan dari ruang bedah, saya merasakan ada lendir di sekitar tenggorokan saya sehingga secara refleks saya ingin batuk dan mengeluarkannya. Sontak perawat yang menjemput saya mendengar itu, dan ia berusaha menghentikan saya untuk menarik dahak di tenggorokan. Salah satu perawat pun mengkhawatirkan kondisi saya karena saya terlihat pucat. Kemungkinan besar karena saya kedinginan sepanjang waktu.

20180301_131158.jpg

post-operation tonsillectomy

Untung saya juga bawa selimut sendiri yang tebel. Perawat pun menutupi tubuh saya dengan selimut dari rumah sakit yang biru lalu ditumpuk lagi dengan selimut tebal saya yang krem karena mengetahui saya menggigil kedinginan.

Sakitnya tenggorokan lama-lama terasa saat saya dipindahkan kembali ke Ruang Cempaka. Di kamar perawatan, saya mengantuk. Saat tertidur, sedikit-sedikit terbangun karena susah napas dari hidung. Menarik napas dari hidung bisa, tapi saat mengeluarkan udara melalui hidung nggak bisa! Tertutup lendir-lendir sesuatu yang bergumul di tenggorokan menutupi lubang antara mulut dan hidung. Tenggorokan rasanya tercekat, nelan ludah rasanya susah karena seperti tercekik, ngga ada ruang untuk ludah masuk tertelan.

Setelah operasi saya mendapat susu dingin, satu-satu asupan yang masuk lewat mulut di hari operasi. Suami pun juga membelikan 1 kotak susu UHT. Semuanya saya habiskan. Untung pasca operasi saya tidak mengalamin mual maupun muntah sama sekali, cuma lemes aja karena puasa seharian, lalu kedinginan dan melalui proses bedah yang melukai jaringan tenggorokan. Oh ya segera setelah operasi memang diperbolehkan suster makan es krim yang hanya rasa vanila, tapi saya nggak mau. Mau yang cair aja udah cukup.

Jumat, 2 Maret 2018 Hari Ketiga (terakhir) di Rumah Sakit

20180302_062611.jpg

6.26 AM Menu makanan pertama setelah tonsilektomi: bubur sumsum + gula merah, telur rebus dan susu dingin. I could eat them all in a very long time

Dokter sp.THT visit pukul 9.45.
“Pagi…….!” sapa dr. I Nyoman Kertanadi begitu masuk ke ruangan Cempaka no. 7. Kebetulan bilik ranjang saya tepat menghadap ke pintu dan tirai sudah disibakkan sehingga sang dokter bisa melihat langsung ke arah saya.

Saya dengan parau dan pelan menjawab juga, “pagi.”

Suami saya pun menyusul dan membalas pula sapaan hangat dokter tersebut. Ternyata suami saya sudah melaporkan bahwa saya masih merasa sakit di tenggorokan sehingga sang dokter kedapatan tengah menjawab, “ya, iya masih sakit kan ini masih baru.”
“Gimana? Sudah diminum susunya?” Tanya sang dokter dengan ramah kepada saya.

Tapi ternyata suami saya membantu saya untuk menjawab, “belum. Baru sedikit aja yang diminum.”

Selanjunya dr. Nyoman Kertanadi menjelaskan bahwa saya sebaiknya makan-makanan yang bersuhu normal. Tidak yang dingin dan juga panas atau hangat. Makan es krim pun sudah tidak perlu karena sebaiknya makan es krim itu di hari tepat setelah operasi saja. Lalu boleh makan yang lembut seperti bubur, roti dicelup ke susu, biskuit Regal dicampur susu, bahkan bikin bubur Sun alias bubur bayi. Saya sempat tersenyum geli karena mendengar bubur Sun disebut. Bener-bener jadi bayi. Great. Ntar akhirnya di rumah saya kena batunya karena terpaksa harus konsumsi bubur Sun beneran karena susah nelan bubur nasi!

Lalu sebelum sang dokter pergi saya sempat menanyakan apa itu adenoid. Tapi karena suara saya nggak jelas yang keluar, beliau pun menelengkan sedikit kepalanya kepada saya sambil mengkonfirmasi ulang perkataan saya. Saya ucapkan lagi kepada dokter, “apa itu adenoid?”
“Oh, adenoidnya nggak diambil.”
“Bukan. Saya cuma tanya apa itu adenoid?”

…. Saya nggak bisa ingat dengan pasti penjelasan dokter tentang adenoid, yang saya ingat (dibantu oleh ingatan suami) bahwa bayi dan anak-anak sampai usia 14 tahun yang punya adenoid, setelah dewasa tidak ada lagi adenoidnya.

Lalu saya bertanya lagi, “memang amandel bikin ngantuk ya, dok?”
Dokter pun menjelaskan bahwa benar bisa menyebabkan mudah ngantuk karena amandel menghalangi asupan oksigen ke otak.

20180302_111443.jpg

11 AM menu makan siang: bubur saring, ayam, tahu, telur rebus dan pisang. They tasted great! I just have difficulty to swallow them

Akhirnya saya diperbolehkan pulang hari itu setelah makan siang. Dengan catatan kontrol lagi hari Selasa, 6 Maret 2018. Suami pun mengurus administrasi kepulangan saya, dan total biaya operasi amandel adalah 3 jutaan. Tapi saya tidak bayar karena semua ditanggung oleh BPJS Kesehatan.

20180302_112754.jpg

Sebelum pulang, Paknik, Bunik, Mbok Komang Sri dan Mbok kadek Indra datang menjenguk saya, sambil membawakan roti tawar Sari Roti yang Double Soft, Roti isi mentega dan 2 botol air mineral. Lalu disusul oleh Makciek, Iqbal dan Budhe. Makciek membantu membawakan 1 tas travel saya ke Angkah dengan motornya.

Yeah I was discharged from the hospital, finally. At home without any pain killer shots directly to my vein, the pain on my throat becomes greater! I have to swallow a very very bitter medicine (antibiotic and pain killer in powder), it is not a problem on my tongue but it is an extreme bitter and burn on my throat wounded tissue. GOSH!!! It was way better to stay at the hospital, where I got the pain killer injected through the infusion hose and had an intravenous feeding.

To be continued to  mypost-hospital stay journal.

Thank you for all the nurses and doctors who had taken care of me at the Tabanan General Hospital, Bali.

Intan Rastini.

Book Review BRAIN ON FIRE: My Month of Madness

A life of a young talented journalist that every girl could ever dream of turned out to be a nightmare rapidly.

IMG_20180217_154456.jpg

Originally published2013

Publisher: Simon & Schuster Paperbacks

Author: Susannah Cahalan

GenreHealth, Mental Health, Biography

Page count266

ISBN:   978-1-4516-2137-2

978-1-4516-2138-9 (pbk)

978-1-4516-2139-6 (ebook)

CountryUnited States of America

 

The book I’ve read is about a New York Post journalist who was healthy and dynamic, but on the next days she became paranoid and psychotic instantly. From having an outgoing and talkative personality, her behavior changed into erratic.

This book is actually a short autobiography of a beautiful Susannah Cahalan in the beginning of her adult life. The time when she was suddenly struck by a mysterious illness that caused an unbearable change to her brain. The way her brain worked had been attacked by her own antibodies so that made her became completely a different person in time.

She lost her memory, identity and personality during her sickness but she gained true love from her divorced parents, brother and boyfriend. Even more love from her doctors and nurses. Her struggle to restore her mind back and the constant support from her significant others are really dramatic.

Her family was so frustrated and exhausted dealing with the sick Susannah, who really lost herself, without knowing what kind of sickness attacking her. Still more worse, one of the best doctors in the country had given up on Susannah case. However in her worsened condition, her family and boyfriend still kept faith in that Susannah was still in there.

But fortunately  a diagnose for Susannah’s illness was found. At the NYU hospital worked a Syrian brilliant doctor who saved her life at the right time when she was already very close to the edge. Susannah stayed twenty-eight days in the epilepsy unit during her ill state. After the team of her doctors had identified her disease, she got aggresive treatment that gradually made her recover.

This rare disease, anti-NMDA-receptor encephalitis, had been discovered in 2007, just two years before Susannah was suddenly suffering from by paranoia and seizures. Although it sounds so unfamiliar, it is one of the more than one hundred different kinds of autoimmune disease that distress an estimated 50 million people in the USA.

At first I thought this book was sort of a psychological book based on a true story like Torey Hayden’s. The difference is Torey Hayden is the psychologist herself and she told her patient’s story dealing with mental illness, while Susannah told her own story from the patient’s side. Regardless of some personal experience in this book, it is more scientific in autoimmune diseases because of the author’s journalistic instinct. Sometimes I just couldn’t keep up with the medical research explained.

On top of that, Brain on Fire opens up a new awareness and discussion about the anti-NMDA-receptor autoimmune encephalitis. I quoted some words from the afterword:

”What used to be called a “zebra” (in doctor parlance, a very rare disease) is now increasingly recognized and swiftly treated. When I was diagnosed, it was believed that 90 percent of cases went undiagnosed. Now many doctors know to test for it, and if it is found early and treated aggressively, 81 percent of patients recover fully, a staggeringly high figure considering how utterly devastating the disease appears at its height.”

Susannah Cahalan received the Silurian Award of Excellence in Journalism for Feauture Writing for the article “The Month of Madness,” on which this book is based. Her article was published on Sunday, October 4 2009 by New York Post with headline: “My Mysterious Lost Month of Madness: I was a happy 24-year-old suddenly stricken by paranoia and seizures. Was I going crazy?” Her book itself has become an instant New York Times bestseller.

Brain on Fire is divided into three parts and fifty-three chapters. Part one: Crazy, part two: The Clock and part three: In Search of Lost Time. Part one is about pre-illness Susannah, part two is about Susannah during her illness and then part three is about her post-illness recovery time. Despite its dark and quite scary story, you will find that Susannah message throughout the passage is illuminating. Yet again her courage and honesty is empowering her readers. We will begin to adore her as an outstanding and stunning survivor.

IMG_20180217_154446.jpg

P.S. I got Brain on Fire book from Janin Gantz, a volunteer from Germany, after my mini belated 27th birthday celebration on February the 13th at the Learning Center after we taught the class. I was recovering from sore throat and common cold.

Thanks Janin for giving me this great book and helping me with the editing of this book review.