Pengalaman Berhenti Merokok Suami

Saya beruntung mendapatkan seorang pacar perokok tapi rela meninggalkan kebiasaan merokoknya demi saya. Saat saya pertama kali mengenal pacar saya, dia adalah seorang perokok aktif dengan jenis rokok yang bagi saya adalah rokok kelas berat karena baunya yang sangat keras.

Pengalaman merokoknya dimulai saat ia tinggal di Surabaya. Ia sekedar mencoba-coba bersama teman-teman sekolahnya di bangku kelas 4 SD. Katanya, saat itu dia dan teman-temannya hanya memuaskan rasa ingin tahu terhadap rokok. Saat kelas 6 SD ia harus pindah ke Jakarta, dan di lingkungan Jakarta pun ia tetap mencoba-coba rokok bersama teman-temannya yang baru. Tapi itu belum bisa dikatakan sebagai perokok aktif, kenangnya, karena ia hanya kadang-kadang saja merokok untuk “have fun”.

Pacar saya mengaku mulai menjadi perokok aktif saat duduk di kelas 3 SMP. Saat itu ia merokok sembunyi-sembunyi karena tidak diijinkan oleh orang tuanya tentu saja. Setiap hari ia menyisihkan uang transport hanya untuk membeli rokok. Sampai dibela-belain naik bis menyelundup agar tidak bayar, dan uang untuk bayar bis bisa dipakai untuk beli rokok! Saat itu ia rutin mengonsumsi 1 batang rokok per hari. Saat yang menyenangkan untuk menghisap rokoknya adalah setelah pulang sekolah sambil nongkrong bersama teman-teman. Ia mengaku, saat masih muda memang rasa ingin tahunya besar untuk mencoba apalagi jika lingkungan mendukung, yaitu memiliki teman-teman yang merokok.

mahameru 024

Suami saya yang lagi duduk ngisep udud

Bagi dia, tanpa iklan pun image rokok memang sudah keren di mata anak-anak muda. Apalagi remaja memiliki jiwa pemberontak, terhadap sesuatu yang dilarang mereka justru ingin mencobanya. Saat ngumpul-ngumpul pun pacar saya mengakui lebih asyik jika sambil merokok. Kebiasaan pacar saya berlanjut sampai SMA, ia tetap merokok dan nongkrong-nongkrong iseng dengan teman-temannya. Ibunya pun mau tak mau memberi dia ijin untuk merokok di rumah tapi cukup 3 kali saja dalam sehari yaitu sehabis makan. Tak terhindarkan pula pacar saya minum minuman beralkohol dan juga mencoba nyimeng atau menghisap ganja.

Lalu saat ia kuliah di Bali, ia merasakan kebebasan yang lebih untuk merokok. Karena selain jauh dari orang tua, ia juga telah berada di lingkungan berbeda dari sekolah menengah yang jelas melarang para siswanya merokok. Dari orang tua ia mendapatkan uang saku bulanan dan itu ia atur untuk membeli persediaan rokok selama sebulan. Sempat juga ia membeli kertas rokok dan tembakau secara terpisah untuk menghemat persediaan rokoknya. Sebab jika ia memiliki persediaan rokok batangan, teman-teman kuliahnya bisa dengan mudah meminta 1-2 batang dan bila dibiarkan terus-menerus persediaan rokoknya bisa habis tidak sampai sebulan.

Saat liburan kuliah tahun 1992, pacar saya pernah terkena flu parah selama seminggu. Saat sakit ia merasakan merokok itu tidak enak! Akibatnya dia berhenti merokok selama 3 bulan saja. Lalu anehnya pada tahun 1999 ia sempat juga bisa berhenti merokok selama setahun. Gaya hidupnya pada saat itu menjadi sehat karena ia jogging setiap sore dan juga bermain basket. Ia merasakan saat berhenti merokok tahun itu di Jakarta, membuat napasnya bisa lebih panjang sehingga tidak mengganggu aktivitas jogging dan bermain basketnya. Dia kembali merokok lagi saat naik gunung bersama teman-teman bekas SMA dan kuliahnya. Saya juga heran mengapa dia kembali merokok justru saat beraktivitas naik gunung yang membutuhkan oksigen banyak!?

mahameru 025

Suami saya yang nggak pakai baju, tangannya pegang rokok

Saya bertemu dengan pacar saya saat di Jakarta, saat itu saya hendak mendaki gunung Papandayan di Garut. Saat bertemu dengannya dia masih saja aktif merokok. Saat kami mulai melakukan pendekatan, ia sudah tau bahwa saya sangat tidak suka rokok, perokok dan tidak bisa mentolerir asap rokok. Maka ia mencoba tidak merokok di dekat saya. Tidak jarang saya menyembunyikan rokoknya, bahkan membuang rokoknya ke dalam air supaya tidak bisa disulut dengan api. Ia sendiri tidak pernah marah atas kelakuan saya. Ia mengakui bahwa rokok itu tidak menyehatkan, tapi ia tidak bisa melawan zat adiktif yang membuatnya kecanduan.

Scan 028

Bersama teman-teman naik gunung: Rahardjo, Gede Agus (papa Kalki n’ Kavin), Teguh, Toto.

Akhirnya kami memutuskan untuk berpacaran. Saat berpacaran saya tidak mau membiarkan pacar saya mencium saya karena saya tidak tahan dengan bau rokok di mulutnya. Jangankan mulutnya, baju dan badannya pun bau tembakau! Dari situ ia mulai berusaha mengurangi kebiasaan merokoknya. Setelah berhasil tidak merokok ia akan meminta “reward”, alasannya karena sudah berhasil tidak merokok lagi seharian. Setelah itu ia juga jadi sering membeli permen mint sebagai subtitut rokok dan agar bau rokok di mulutnya tersamarkan.

IMG00308-20111209-1039

Hingga saat ini saya telah berkeluarga dan memiliki dua orang putra dari suami yang dulunya pacar saya itu, saya merasa bangga karena saya bisa mewujudkan keluarga yang sehat tanpa asap rokok. Saya sangat senang karena saat kami berpacaran dulu suami saya berhasil berhenti merokok sehingga tidak harus membawa kebiasaan buruknya di sekitar anak-anak kami sejak mereka bayi. Hebatnya lagi sejak berkeluarga, suami saya sudah tidak membutuhkan subsitut rokok dalam bentuk apapun.

SDC10144

With our first son, Kalki

*Cerita ini telah mendapat persetujuan dari suami saya untuk dipublikasikan. Awalnya cerita ini adalah untuk indonesiabebasrokok.org

If you support people to quit smoking or you have a smoking issue, please feel free to contact twitter: @BebasRokokID


Intan Rastini

Kreasi Masak Sup Bening Daun Katuk dengan Bakso Sapi SO GOOD

Belajar dari pengalaman, saat sahur dan berbuka puasa jika butuh masak-memasak makanan yang praktis, sedia saja produk SO GOOD siap masak di freezer. Pasti deh jadi penolong andalan untuk memasak makanan yang cepat dan bergizi.

Saya punya salah satu kreasi resep favorit dengan sayur daun katuk kesukaan saya. Sumber proteinnya dari SO GOOD bakso kuah instant sapi, dong. Resepnya mudah banget, bahan-bahannya sederhana, pokoknya praktis dan tidak ribet buat sahur dan berbuka puasa di bulan Ramadhan. Siapa saja boleh makan, malah sangat dianjurkan untuk ibu menyusui.


Yuk mari kita siapkan bahan-bahannya untuk mulai memasak…

Bahan:​

  1. Bakso Kuah Instant Sapi SO GOOD diiris-iris
  2. Daun katuk cuci bersih, tiriskan
  3. Jagung manis 2 buah, dipipil atu diserut bulirnya
  4. Bawang merah 7 siung, kupas lalu iris tipis
  5. Bawang putih 5 siung, kupas lalu iris tipis
  6. Ketumbar secukupnya
  7. Merica secukupnya
  8. Garam
  9. Minyak goreng untuk menumis 2 sdm
  10. Air 1l



Cara Memasak:​

  1. Tuangkan 2 sdm minyak goreng ke wajan lalu tumis bawang merah dan bawang putih
  2. Jika sudah harum, masukkan jagung pipil, aduk-aduk
  3. Saat jagung mulai matang, masukkan daun katuk dan aduk
  4. Rebus SO GOOD Bakso Kuah Instant Sapi dalam panci dengan 1 l air hingga mendidih
  5. Saat daun katuk sudah mulai layu, tuangkan ke dalam panci didihkan bersama SO GOOD Bakso Kuah Instant Sapi hingga 10 menit
  6. Beri garam, ketumbar dan merica sesuai selera dan garam secukupnya, aduk rata
  7. Silakan dicicipi apa udah pas rasanya, jika belum pas bisa ditambahkan bumbunya
  8. Jika sudah pas rasanya, sayur bening daun katuk siap disajikan

Rasanya Sup Bening Daun Katuk dengan Bakso Sapi SO GOOD ini seegeeerrrrr banget… gurih bercampur manis dari jagung manis dan yang pasti bakso sapi SO GOOD bikin tambah sedaaap. Kavin aja begitu tau supnya udah matang langsung minta makan. Makannya pun nambah lagi dan lagi hehehe…

Saya beli SO GOOD Bakso Kuah Instant Sapi di minimarket terdekat dengan harga Rp 18.700. Isi 8 buah bakso dengan total berat bersih 120 gr. Jangan khawatir frozen food ini dilengkapi dengan tanggal kadaluarsa sehingga aman untuk dukonsumsi sebelum tanggal konsumsi terbaik tersebut.

Kalau mau pakai bumbu supaya rasanya bakso banget, tenang aja… SO GOOD udah menyertakan bumbu bakso di dalamnya plus bumbu pedas dan bawang goreng. Lengkap kan?

Ayo tunggu apa lagi? Segera beli SO GOOD dan ikutan Lomba Kreasi Masak Ramadhan & Idul Fitri ala SO GOOD #BPNxSOGOOD! Lomba ini diadakan oleh Blogger Perempuan Network bekerja sama dengan SO GOOD dari 8 Juni hingga 23 Juli 2017. jadi masih ada waktu buat ikutan! Kalau mau ikutan, daftar dulu ya…. klik di link ini.

Ada dua kategori kreasi masakan yaitu kreasi resep menggunakan SO GOOD Ayam Potong atau kreasi resep menggunakan SO GOOD Siap Masak. Kalau saya kreasi resep menggunakan SO GOOD Siap Masak. Hadiahnya apa? Ada gadget-gadget keren! Untuk Juara I: Mirrorless Camera Canon EOS M3, Juara II: Pocket Camera Canon SX620 dan Juara III: Smartphone Samsung Galaxy J5 Prime dari SO GOOD. Tenang aja pemenangnya diambil dari masing-masing kategori, kok!

Ditambah lagi bagi 200 blogger pertama yang mensubmit blog post kreasi resepnya akan diberikan pengganti biaya membeli produk SO GOOD Ayam Potong dan atau SO GOOD Siap Masak maksimal senilai Rp50.000,- dengan melampirkan struk cetak (printed receipt) pembelian produk dari Indomaret/Alfamart/modern merchant lainnya saat submit tulisan. Semakin menggiurkan kan untuk beli produk SO GOOD dan mencoba kreasi resepnya untuk lomba? Hihihi. Ditunggu ya sharing resepnya di kolom komentar.

 

so good

Resep ini diikutsertakan dalam Lomba Kreasi Masak Ramadhan & Idul Fitri ala SO GOOD #BPNxSOGOOD #RamadhanSoGoodSiapMasak

​Selamat mencoba~

♡ Intan Rastini

My Foreign Friends

The worst part of my job is saying goodbye to the volunteers who have spent the amazing time with me and the kids in the learning center.

After Monique and Marijke from Netherland, Matti from Finland… There are coming another ones from all part of the world.

Natasha, Mette, me and Lizzie after the class

In the end of May, we welcomed the Scandinavian girls from Denmark, Mette and Natasha. Then Lizzie from UK and next Isabelle from France. But Lizzie and Isabelle only stayed for about 2 weeks. It was a short term but they were really nice. Lizzie told me about her family, about her younger brother, Sam. She showed me about England through Google map so we could see Buckingham Palaca in London and her home in Doncaster.

Isabelle taught me about French a little bit. Because her mother comes from Java, Indonesia, she can speak a little Indonesian too. She has an Indonesian middle name as well as her brother. Her name is Isabelle Sinta Larere, while her brother’s name is Olivier Indra Larere.

Mette and Natasha, the Danish girls will stay for 5 months. So it will be a long time until we can say goodbye to each other. We have ever gone fishing together to the local fishing pond in Angkah Pondok village, the neighbor of Samsaman village.

Kalki was fishing with Mette, Natasha, Ian and his mom

The next new volunteer in June was Ian from Hawaii. And then one week after Ian, came Lisa and Clem from France. They have spent their time teaching the kids at the learning center more than 2 weeks. Ian stayed for 4 weeks while the French girls only 3 weeks. On the day I first met Lisa and Clem, they asked for jogging after class. So we went jogging together with Ian, Mette and Natasha.

Our afternoon jogging was very nice. We ran downhill to the south until Angkah Tegeh village. Afterwards we had to run uphill on the way back and that was so tiring! We also went to the nearest waterfall with the kids. We did hiking to go there but it was worthy.

After Isabelle left, I was happy because I could still learn French from Lisa and Clem. Lisa and Clem taught me how to play Ligretto too. That playing card is really fun. I enjoyed playing with them during the break time and after class.

Because one of the volunteer had birthday on 22th of June, we made a surprise celebration for Ian’s 29th birthday. We smashed eggs, flour and water to his head so he became a birthday cake dough hahaha. We also let him blow a candle on a birthday cake. Then we ate the cake together.

Natasha, Clem, Ian, me and Lisa

The kid was having some fun with him!

On last Thursday, we went to Bali Botanical Garden and Ulun Danu Temple. Clem was really eager to see the temple on the lake. I invited Kalki to join our trip. Before we went back to the learning center we stopped by the Coffee Break to taste the Luwak Coffee. There were many taste of coffee and tea. Like cafe au chocolat, I mean chocolate coffee. Because I kept learning French with Lisa and Clem at that time. And then there were vanilla coffee, ginseng coffee, rosella tea, curcumin tea, ginger tea, mangosteen tea, and so on.

That was my last day with Lisa, Clem and Ian. We held a farewell party for them on thursday, so everyone could say goodbye. Lisa and Clem are sisters. They will go to Java to see Ijen Crater and other beautiful things in Java before they go back to Paris.

Lisa, me and Clem, sisters from French

I have felt the sadness of the farewell party about 4 times. The longer they stay and the better memories they left make it harder to say goodbye, you know. Then I have to get used to it, because it will happen again and again and again unless I quit my job or they stop the voluntary work at the learning center.

Some are leaving but some are coming. There are 4 more volunteers who have spent 1 week at the learning center. They are Shubhangi from Italy and the Spanish girls: Bianca, Sara and Carla. The Spanish girls are so young, about 18 years old. They will study in the university. On the other side, Shubhangi is a teacher in a private language school.

You will never know how happy I am when I get friends from the volunteers who come to the learning center. Because practically I don’t have intense friends in this village. The first volunteer I met was Monique and Marijke. Monique is like my mother while Marijke is like my grandmother due to their age, we had talked about this once. The next volunteers are still young and almost in the same age as me. So I feel compatible to hangout with them.

Me, Marijke, Monique, Oma Trudy and Mrs. Ketut

This is a quick cycle of meeting new people and saying goodbye to them. Just after they left, I miss them so bad. And then I believe I’ll be fine.

Posyandu Kenanga Mei dan Juni

Setelah bulan Februari lalu peserta posyandu bisa mendapatkan satu bungkus biakuit MP-ASI secara gratis, kini di bulan Juni kami mendapatkan lagi biskuit tersebut. Jadi ada jeda 4 bulan, ya. Kenapa nggak tiap bulan aja dibagikannya? Supaya gizi anak-anak tetap terjaga.

Lihat deh wajah kegirangan dua bocah duo K yang antusias berangkat Posyandu!

Biskuitnya dibungkus kemasan berwarna metalik dan bertulisan sederhana. Berat isinya 120 gram dan berisi 12 keping biskuit. Karena anak saya dua, saya dapat dua bungkus nih, satu buat Kalki dan satu buat Kavin. Berat per keping biskuit berarti 10 gram, ya. Di setiap kepingnya ada cetakan gambar bunga dan tulisan “MP-ASI Biskuit”.

Lucu ya gambar bunga-bunga di keping biskuitnya?

Di bulan Mei sedang nggak dibuatin bubur kacang hijau jadi anak-anak cuma dapat snack sosis dan susu fermentasi, kalau tidak salah ingat. Dan di bulan Juni, anak-anak dapat bubur kacang hijau plus bonus biskuit MP-ASI gratis.

Lihat betapa maruknya Kakak Kalki padahal ini jatah biskuit adek Kavin!

Perhatikan mulut Kakak Kalki saking ingin meraup sebanyak-banyaknya biskuit. Ck.. ck.. ck..!

Rasa biskuitnya gimana? Enak dan nikmat. Kalki dan Kavin doyan. Dipegang dan digigit sendiri oleh Kavin dengan mudahnya. Tekstur biskuitnya tidak berpasir yang mudah larut macam biskuit bayi pada umumnya, juga tidak terlalu keras. Pokoknya pas aja menurut saya. Kalki sama Kavin sampai rebutan padahal udah dikasi jatah masing-masing. Nah berarti mereka suka banget kan sama biskuitnya? Emak babenya aja juga doyan! Sampai ikut nimbrung nyemilin… Ooops! Kalau ketahuan ibu ketua Posyandu bisa dimarahin, nih!

Adik Kavin nunjuk ke orang yang ngabisin jatah biskuit MP-ASInya. Eh?! Maksudnya nunjuk ke saklar lampu hehehe… minta supaya pada hemat listrik meskipun kita foya-foya biskuit. Itu yang tidak hemat listrik tenggelamkan!

Posyandu selalu jadi ajang kumpul bocah


Berat Badan Kalki dan Kavin saat penimbangan di Posyandu:
Mei

Di bulan Mei adalah Posyandu pertama Kakak Kalki setelah pulang dari Surabaya. Jadi beratnya naik berapa nih, setelah 1 bulan dijamin gizinya oleh oma dan opa? Hahaha.

Kalki: 17,2 (naik 600 gr dari bulan Maret Posyandu karena bulan April dia udah keburu berangkat ke Surabaya duluan dan nggak ikut timbang)

Kavin menangis dan tidak mau timbang.

Juni

Kalki: 17,2 kg (tetap)

Kavin: 12,2 kg (naik 600 gr dari bulan April)

Tingkatkan terus kenaikan berat badanmu setiap bulan ya anak-anak… dan semoga sehat selalu.

Gimana mau naikkin berat badan kalo tinggal bungkus biskuitnya aja?! Yang ada manyun

♡ Intan Rastini

Sauted Broccoli Cauli Flower and Baby Corn

A beautiful lazy weekend at home, it’s a perfect time to cook something really easy. Something like… piece of cake!
Happy weekend cooking time~

Ingredients:

  1. Broccoli 250 gr
  2. Cauli Flower 250 gr
  3. Baby Corn 250 gr
  4. Garlic 9 cloves
  5. Salt
  6. Pepper
  7. Sugar
  8. Corriander powder
  9. Oil for suteing

    How to cook:

    1. Seperate the branch and the flower of broccoli and cauli flower
    2. Slice the baby corn diagonally
    3. Steam the broccoli, cauli flower and the baby corn for 10 minutes
    4. While waiting for the steamed vegetables, you can chop the garlic until it becomes minced
    5. Take the steamed vegetables if it is done
    6. Heaten about 2 tablespoon of oil
    7. Saute the garlic until you can smell the aroma
    8. Add the steamed vegetables, stir it
    9. Add a few salt, pepper, corriander powder and sugar, stir
    10. Saute for about 5 minutes
    11. Taste it, if it is already tasty enough you can serve it

    It’s simple isn’t? The duration of cooking it is also quick. I have just cooked this menu for my breakfast and my husband liked it so much.

    You can add shrimp if you like it. This morning I ate it with omellete because broccoli is best eaten with egg and milk 😉

    Have a try this simple recipe!

    ♡ Intan Rastini

    Teaching English with Matti From Finland

    “Can I write you on my blog?” I asked.

    “Can you.. What?” He replied.

    “Can I write about you on my blog?” I repeated.

    “You write about me on your blog?” He confirmed.

    “Ya, may I?” I asked for permission.

    “Ya…. You can. Write only the good things, okay?” He laughed after saying it.

    “Haha… Okay. I’ll write it neutral.” I also laughed.

    “You write a blog?” He asked me.

    “Ya.” I replied.

    “It’s uncommon people write a blog here, right?”

    “Yeah.. But I write.”

    That was an afternoon chit chat with a volunteer from Finland. The country itself is called as Suomi. I’ve just known about that from the cards he had given to the learning center as educational tools before he left Bali.

    img_20170613_194159_563.jpg

    img_20170613_194104_970.jpg

    Souvenirs fromMatti Aho

    So, in May we had Matti Aho, a Finnish man, who came to our learning center in Yayasan Eka Chita Pradnyan as an English teacher. Although we had only one volunteer for that month, we really enjoyed it as a wonderful and colorful month!


    He came to Bali with his family, his wife Saara Aho and his daughter Ella Aho. They stayed at the hotel near Balian Beach. So he went to the learning center from the hotel by motorcycle. He was formerly an ice hockey player. He also has ever worked as a teacher for the kids who are taken care by the government because their parents are not able to do that. And then he started studying something like pedagogy in the University of Turku.

    When Mrs. Ketut told me that there would be a volunteer from Finland who came with his family, I thought that he would be probably an old man. But I was wrong. He is not that old. He is 34 years old. His wife is also in the same age and his daughter is 5 years old – she is very cute and sweet.


    In our first talk, he said, “this is all so interesting.” I thought it was like… Whoa wait, we even haven’t started yet?! And he said that he couldn’t wait to learn from me. Later on I found out that he was really enthusiastic to teach some lesson at the learning center. We didn’t have any difficulty to communicate, he is talkative enough and very supportive. He praised me for speaking English very well.

    img_20170519_150129_595.jpg

    Matti is a friendly person. He is very nice and friendly to the children at the learning center and to my sons. He gives compliment easily. He has ever said in the class that the boys’ handwriting are very good. Way different with the boys in Finland. Wow. Hahaha. He also said that what I write on the board is beautiful. When he heard one of the girl singing, he murmured spontaneously, “good voice”.

    We learnt from each other about how to teach. He gave a lot of ideas of sport games for the kids. And I show him the way I teach English to the students. He taught the kids for making slideshow using computers too and how to search information from the internet. Not only that, we also watched Shaun The Sheep video together using the projector in the computer lab. And the kids worked in small groups to tell the story about every scene they watched. Because it’s a funny animation, mostly we laughed at the video.

    SAM_1263

    He could play the guitar too. So in the class we sing “The Wheels on The Bus” with the children and with him playing the guitar. He also made some prints out about vocabulary and by the help of Saara and Ella, they made cards for memory game about some verbs. What a pleasant thing they did!

    SAM_1299

    He asked me how I find topics for the lesson plans. I told him that I mostly searched it first from the internet, and I found it easier from Facebook. Next I would write it down on my notebook and prepared some exercise for the students. Then he told me that I could find out more ideas on Pinterest. He sent me a link to my Facebook about the example of English lesson idea from Pinterest.

    SAM_1334

    I also wondered how come he got a lot of sport games? So, this is how we worked together: 1 hour for the English lesson in the class. For vocabulary, grammar, writing or speaking. And then we got 15 minutes break. Next, Matti invited the kids to go to the volleyball field to play some games, sometimes using ball. And he had many different games to play, indeed.

    SAM_1268

    For me, one of the best game + lesson that we played was “telling direction”. First, he taught the kids how to tell direction, the easy ones, such as… ‘Turn left’, ‘turn right’, ‘take one steps’, ‘take two steps’, ‘take a big steps’, ‘take a little steps’, and ‘jump’. Then he asked the kids to play in small groups consist 2-4 kids. One of them had to close her eyes and the rest of the group members would tell the direction on the yard with some path ways that Matti has drawn with colorful chalks.

    SAM_1292

    Where he got these game ideas? He told me from BBC.co.uk. Yeah… I had ever learnt Italian, German and French too from that site. And I told him about that. We also tried to learn each other maternal language. What I remember, ‘kiitos’ and ‘nahdaan’. Which they mean thankyou and bye bye in Finnish. He told me that the pronunciation of Finnish is different from English. They pronounce the exact letters as they are. So, it is the same like Indonesian. But in Finnish there are different vowels for different pronounciation.

    img_20170613_195208_675.jpg

    Matti is also a funny person. When I asked the kids to mention the differences between Matti and Koming, the student there.. It was mentioned that Matti had a ‘pointed nose’. Then he said, “It’s good for me as a teacher, so I can do pointing at the student like this” He use his nose to point at the children, as if his nose was very long like Pinocchio!

    When I showed him that we have many flash cards, he also laughed at the picture of the cards. What made him laugh was the depiction of feelings and emotions, such as “sick”, “nausea” or ” tired”. Yep, dunno why those cards were so funny for him :D. Because I already saw those cards before and I didn’t laugh at the picture of the cards at all! Ha ha ha. Maybe I was too serious.

    img_20170613_193936_003.jpg

    I notice the unique things from him:

    1. He always points to something that close using his middle finger, but if it is to point to somebody he uses his his hand not his finger.
    2. When we talk, we almost never use the word “yes”, we use “yeah” or “ya” instead
    3. He wondered what we do when I said to the students, “let’s pray together” after the class. I guess he is not a religious person. The next question from him amazed me. It’s like “Do you pray to God?”, “what is the name of your God?”, “what for do you pray?”, “do you ask something to your God?”, ” what do you ask?” ummm something like that. Because in his country, he said that people don’t pray really often. People can pray at the churh on Sunday, but not many people do that. He told me that the religious ceremony is for newborn baby and funeral. So, yeah… We talked about religion and different culture of ours.
    4. His name is pronounciated as “Mat-ti”.. However in Indonesian it sounds like “mati” which means “dead”. When I say his name or call him in front of the students, I knew we feel a strange feeling hearing his name, sometimes we laugh because it’s quite tickling-our-ears to say his name. When I asked about what his name meaning, he couldn’t tell anything becuase it doesn’t have a meaning! Okay, I got it, it’s just a name. I have ever told him that his name sounds that same as a word in Indonesian that means ‘dead’. He just answered, ” it’s okay. I’m alive.”

    img_20170613_195352_841.jpg

    Finland is in the Scandinavia, northern Europe. He confirmed me that he is a scandinavian. Unfortunately he couldn’t tell me about the Vikings. Because the Vikings is more to Sweden, he said. He lives in Turku, I forget how many kilometers from Helsinki. He said that the weather in Finland is always cold. Never as warm as in Indonesia. However, he is a warm person and very helpful. I feel much gratitude having the chance to teach with him and learn a lot from him. We always discuss our lesson plan before and after class and then we can talk about anything. 🙂

    img_20170518_044104_341.jpg

    Matti, Saara and I had some talk about how different Indonesia with Finland. They told me that it is very colorful in Indonesia, the sun shines brightly here and the people are friendly. Saara told me that in Finland people don’t say hello to each other when they meet on the street. And Matti said that it is like boring because in Finland is very cold and they get nothing to do. Even there is a time that the days are almost always dark. Like a sunset.

    Yeah that’s what I heard about Scandinavia. And also about the midnight sun. In Finland they pay high taxes so they can get medical and education services in low cost. Some people in Finland speak Swedish too besides of Finnish. Matti himself speak Finnish, Swedish and English.

    img_20170613_195614_777.jpg

    I have ever came to the learning center with Kalki and Kavin. But it was only Kalki who got the chance to meet Ella. And Kalki was being shy to say hello to Ella. On the farewell party for Aho family, finally Kalki got the willingness to give a goodbye gift for Ella. 🙂

    SAM_1513

    ♡ Intan Rastini

    Tumis Sayur Warna-Warni

    Saat bosan makan sayur berkuah, masak tumis sayuran saja. Apalagi biasanya kalau lagi ngasi makan anak-anak suka kelamaan. Nah, kalo sudah kuah sup nyampur dengan nasi, nasi jadi ngembang kan? Biasanya saya akali dengan buat tumis sayuran sebagai ganti sup sayuran.

    Bahan:

    1. 250 gr udang kupas cuci bersih
    2. 1 ikat sawi hijau cuci bersih
    3. 2 buah jagung manis dipipil
    4. 2 buah wortel cuci bersih
    5. 1 batang seledri
    6. 1 lombok merah
    7. 9 siung bawang merah
    8. 7 siung bawang putih
    9. Merica secukupnya
    10. Ketumbar secukupnya
    11. Garam secukupnya
    12. Minyak goreng untuk menumis


    Cara Memasak:


    1. Potong-potong sawi hijau, potong wortel berbentuk korek api
    2. Iris-iris lombok merah dan seledri
    3. Kupas bawang merah dan putih lalu iris tipis
    4. Panaskan minyak untuk menumis
    5. Masukan bawang putih, bawang merah dan irisan lombok, aduk-aduk hinga harum (di foto saya tidak pakai lombok saat ditumis karena anak-anak saya tidak suka)
    6. Masukkan jagung pipil dan wortel, aduk rata hingga wortel lunak
    7. Masukkan udang, aduk hingga udang berubah warna
    8. Masukkan sawi hijau dan seledri
    9. Tambahkan bumbu merica, ketumbar dan garam, aduk rata hingga sawi layu
    10. Cicipi masakkan, jika rasa sudah pas, masakkan bisa disajikan

    Kenapa udang dimasukkan setelah jagung dan wortel matang?  Supaya nggak overcooked. Tau sendiri kan kalau sea food paling cepat matang, tapi kalau sudah terlalu matang rasanya bakal luget atau kenyal dan sedikit alot, jadi nggak empuk lagi. Kalau kata Kang Peppy sih, “dagingnya pas digigit ada perlawanan”.